HAAL DE CORNER UIT HET VERDOMHOEKJE

De hoekschop. Na de aftrap en de strafschop het meest makkelijk te oefenen dode spelmoment. Net als bij de andere twee, en in tegenstelling tot de inworp en doeltrap, ligt de bal namelijk altijd op dezelfde plaats. Alleen heb je bij een corner te maken met anticiperende tegenstanders. Dat maakt het iets moeilijker. Toch zijn er maar weinig clubs echt goed en gevaarlijk in de trap vanaf de zijkant. Verder dan de handen in de lucht steken of het aanraken van de cornervlag voordat ze hem nemen, komen ze niet. En dat is verbazingwekkend.

Het grote Ajax had twee vaste nemers. Finidi George en Marc Overmars. Beiden buitenspelers met een uitgemeten voorzet, maar ook allebei uitblinkend in corners die net de eerste paal haalden. Het is frappant dat veel spelers met een goede trap geen corners kunnen nemen. Terwijl het heel eenvoudig is: de bal ligt stil en het richtpunt bevindt zich altijd op dezelfde plek. Toch zijn er ploegen die er daadwerkelijk een wapen van maken. Het Roda JC van het einde van de jaren ’90 was er goed in. Niet gek met mannen als Bob Peeters, Regillio Vrede en de trap van Eric van der Luer. Maar bijzonderder was de uitvoering. Veelal dienden de lange mannen puur als bliksemafleider en waren het spelers als Peter van Houdt die achter hen aanliepen en vrij in schoten.

Een goed ingestudeerde corner is één van de mooiste acties die bestaan op het voetbalveld. Maar waarom wordt er zo weinig in gevarieerd? Wat dat betreft kunnen we ook op dat gebied veel leren van de hockeyers. Want zoals gezegd is het de best te trainen vrije trap en dus moet het rendement omhoog. Stel dat één op de drie corners er in gaat, dan kun je er per wedstrijd minstens één keer uit scoren. Zeker in het amateurvoetbal is dit interessant. Een kwartier oefenen kan je op deze manier al een doelpunt opleveren. Daar kan geen partijtje of oefenvorm tegenop. Dus amateurtrainers, het wordt tijd om de hoekschop uit het verdomhoekje te halen.

De Hoekschop komt uit de hoek van http://www.debouwmarkt.eu

Advertenties

3 Reacties op “HAAL DE CORNER UIT HET VERDOMHOEKJE

  1. Voorwaar een goed advies uit onverdachte hoek. De corner is het stiefkind onder de vrije trappen. Knulligheid ten troef! Een kort genomen hoekschop is niet alleen onbegrijpelijk, tenzij bedoeld om tijd te trekken, maar zou ook alleen al daarom verboden moeten worden.

  2. Pingback: DE LANGE CORNER WORDT WEGGEGOOID |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s