MAN V/H WEEKEND: Michel ‘buitenkantje rechts’ Breuer

Het buitenkantje rechts is een voetbalbegrip op zich. En niet alleen hierom. Vrijwel gelijk opgaand met de hakbal staat het model voor het sterkste staaltje achteloze, technische superioriteit. Waar de panna, de schaar en de ‘geen gezicht’-pass veeleer uit zijn op het (in)direct vernederen van de tegenstander, daar is het buitenkantje rechts toch bovenal bedoeld om je eigen ego op te blazen. Niet zelden wordt de zijkant van de kicksen volkomen nutteloos afgeschaafd. Disfunctioneel, in trainersjargon. Louter belust op letterlijk effectbejag. Daarbij heeft rechts ook hier voorrang gekregen, terwijl de linkse variant veel eerder en effectiever werd toegepast. De Kromme, Mario Corso, Roberto Rivelino. Klasbakken die buitencategorisch van hun linkse hobby hun werk hebben gemaakt. Vreemd genoeg zie je heden ten dage veel minder links georiënteerde buitenbeentjes. Een buitenkantje links van de fluwelen technicus Rafael van der Vaart is een zeldzaamheid.

Je haalt ze er meteen uit, de te onpas buitenkantje rechts-geleerden. Het wordt dan ook pas interessant wanneer iemand het probeert waarvan je het helemaal niet verwacht. Iemand die normaal gesproken al blij mag zijn als hij de bal over 5 meter afstand op het juiste adres aflevert. Iemand die al amper met de binnenkant en de wreef op goede voet staat. Iemand als Michel Breuer dus. Louter geschapen om ballen af te pakken en zonder poespas verder te transporteren. Wat er dan ook in Michel is gevaren op zaterdagavond jongstleden, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar hij was waarlijk van plan om de bal met buitenkantje rechts naar een medespeler te dirigeren! Michel zag op het middenveld – hoe was hij daar in hemelsnaam verzeild geraakt?! – zijn buitenkansje schoon. Droomde van een briljante Breuer-curve. Wilde in een volle Kuip heel eventjes het vedettegevoel ervaren. Zich de allure aanmeten van een spelverdeler. Voor één ogenblik het juk van zich afschudden van notoire achterhoeder.

In deze aandoenlijke wens school tevens de tragiek. Want Breuers buitenkantje rechts stierf in weergaloze lelijkheid. Als gevolg van een schitterend gebrek belandde de bal méters achter de beoogde medespeler. Maar het getuigt van moed om ten overstaan van Het Legioen als het ware buiten jezelf te treden. Om iets uit te proberen waarvan je eigenlijk al bij voorbaat weet dat het gaat mislukken. Het zou een prominente plek moeten krijgen in elk voetballeerboek. Weg met de Wiel Coerver-video’s! De beste lessen leren je wat en hoe je iets niet moet doen. De kunst van het weglaten en -blijven. Oké, deze weinig scrupuleuze scribent is wel de laatste om hierop te wijzen, maar het is daarom niet minder waar. En ook zeker niet minder verdiend dat Michel Breuer wordt gekroond tot onze man van het weekend. Omdat pure schoonheid ‘m zit in de imperfectie.

Ps. Helaas blijkt de video van het kunststukje, dus het bewijs, niet meer beschikbaar.

4 Reacties op “MAN V/H WEEKEND: Michel ‘buitenkantje rechts’ Breuer

  1. Ik vond die van Dries Mertens toch een stuk perfecter:)!!!!!!

    • Perfecter dan perfect is onmogelijk, maar idd: dat leek er iets meer op. Zoals ook te zien is onder het linkje van het 2e zinnetje. Of had je dat al gezien, Cock Jue? Een perfecte naam trouwens.. 🙂

  2. Ook mooi hoe Breuer in de verder lopende aanval de bal maar gewoon over vijf meter bij een medespeler inlevert. Je ziet hem denken aan dat spreekwoord over de (Lex) schoenmaker.

  3. Pingback: GOUDEN BAL? LEVE DE LODEN SCHOEN! |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s