WIE IS DE HOLLEEDER VAN DE FOOTBALL COLLEGE TOUR?

Ware ik Twan Huys, dan luidde mijn eerste vraag: “Heeft u ooit gevoetbald?” Ook een grote mijnheer in de onderwereld spreek je met u aan. En als Willem deze vraag bevestigend en, zoals we van ‘m gewend zijn, naar waarheid zou hebben beantwoord, meteen daarbovenop: “Had u ook een neusje voor de goal?” Met als afmaker: “Zien jullie Willem al achter het leder aanhollen?” Zaal plat. IJs gebroken. Voetbalhumor. Onweerstaanbaar. Johan Derksen weet er avond aan avond televisiekijkers mee te ringeloren.

Het is jammer dat de eens zo gevreesde journalist is verworden tot de nationale afzeiksnor. In vroegere goeden doen zou hij onze Twan Huys zijn geweest van de voetbalvariant op de College Tour. Zijn nog wel gedegen onderzoeksjourno’s Van Duren & Knipping ontberen de ervaring en de persoonlijkheid voor de camera. De alternatieven zijn schaars. De Marts dedain voor het edele voetbal zet hem buitenspel. Van Gelder nemen we al jaren niet meer serieus en coming man Henry Schut is toch iets te likable. En helaas, Maarten de Vos is niet meer.

Interessanter is de vraag wie de Holleeder zou zijn van een Football College Tour. Vanzelfsprekend uitgenodigd met zuivere motieven. Maar kent De Neus zijns gelijke in de voetbalwereld? De wereld waarin nota bene het meest gelezen boek over hem gaat. Kijk, Blatter is een boef. En hij heeft de voetbalwereld in gijzeling zoals Holleeder ooit Heineken. Ook van losgeld is hij niet vies. Maar Blatter mag Holleeders criminele veters nog niet vastmaken en hier kunnen we onmogelijk ontsnappen aan het fraaie, ouderwetse beeld hier toegevoegd. Toch portretteren de media Blatter veel meer als een boef dan Holleeder. En sluit als vanzelf de heersende opinie hierbij aan. De voetbalmakelaar valt eenzelfde behandeling ten deel. Het voetbalwereldje is vergeven van schorem, geteisem en geboefte.

Maar wie van de heren (ex)-voetballers zelf komt al rolmodellerend in aanmerking voor de Football College Tour? Mario Balotelli? Vinnie Jones? Ulli van Gobbel? Het heet dat Paul Gascoigne volle zalen trekt met zijn tragikomische verhalen over zijn verslavingskruisweg. Al zitten er dan waarschijnlijk weinig toekomstige dokters in de zaal. Ook Diego mag alom zijn ellende exploiteren ter lering ende leedvermaak en ter meerdere glorie van de kijkcijfers. Maar hierin klinkt toch altijd ook nog wel mededogen, respect en bewondering door voor de ooit aanwezige klasse en geleverde prestaties. Het zijn geen criminelen, ook niet als ze ooit dat pad hebben bewandeld. En Holleeder is geen voetballer, ook al had ie misschien ooit een neusje voor de goal. Het is ‘gewoon’ een grote crimineel die op uiterst merkwaardig goede voet staat met een aanzienlijk deel van de de media en dus de heersende opinie. Daar kan Blatter nog een puntje aan zuigen.

– De prachtige leren bal met veter komt van – hoe kan het anders – museumrotterdam.nl

Advertenties

4 Reacties op “WIE IS DE HOLLEEDER VAN DE FOOTBALL COLLEGE TOUR?

 1. Criminele voetballers.
  Je vraagt wel wat.
  Van Gobbel had wel de naam.
  Glenn Helder…was die helemaal zuiver?
  We hebben er een paar gehad die bestalen de medespelers.
  Stiekem tijdens de training de zakken lichten.
  Jerry de Jong, de vader van Nigel de Jong.
  Deze delinquent kan ik voor de volle 100% noemen.

  Bij voetballen is het moeilijk, bij wielrennen minder.
  Johan van der Velde ging gewoon inbreken.
  Kijk, dat is duidelijk.
  Maar belazeren op andere fronten…jazeker.

  Eric Gerets ging tijdens de training verzorgd door Ernie Brands even naar de vrouw van Ernie om daar andere oefeningen te doen.
  Dat was algemeen bekend in Eindhoven en omstreken.
  Iedereen wist het behalve Brandts.
  Nu begrijp ik waarom die stiekeme Gerets ontslagen is bij Marokko.
  Geen kameel was veilig.

 2. Wat te denken van Theo L? Vuurwerk in de Football College Tour!

 3. Donnu Huysen is de grootste criminele voetballer volgens mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s