DE FÜHRER VAN DIE MANNSCHAFT

Sepp Herberger zegt de meesten van u waarschijnlijk niets. Toch had niet Adolf Hitler maar Herberger tijdens de Tweede Wereldoorlog Die Mannschaft onder zijn hoede. Adolf Hitler heeft een hele andere plek in de wereldhistorie verworven. Dat is niet bij iedereen aangekomen, want in 2009 bleek uit Engels onderzoek nog dat jongeren in Hitler de toenmalige Joachim Löw zagen. Historisch en maatschappelijk besef bij jongeren, het blijft moeilijk. Maar hoe zit dat eigenlijk bij voetbalsupporters?

In Nederland lijken fanatieke voetbalaanhangers in het maatschappelijk debat een weinig verheffende stem te vervullen. Als er sprake is van geweld, dan lijkt dat met name zinloos en doelloos van aard en als de supporter positief in het nieuws komen, wordt medemenselijkheid verkozen boven politiek engagement. Zelfs het scanderen van antisemitische leuzen, hoe politiek wil je het hebben, verzandt als discussie omdat supporters zonder historisch besef het wel een kekke geuzennaam vinden. Je zou wensen dat supportersvereniging AFCA eens een maatschappijkritisch pamflet de wereld in zou slingeren.

In het buitenland is het anders. Recht tegenover bijvoorbeeld Lazio Roma, waar het als zwarte speler nog steeds niet lekker voetbalt, staat FC St. Pauli, waar anarchisme en antifascisme juist de boventoon voeren. Lazio Roma, en mét hen zijn er nog wel meer voorbeelden, biedt weinig fraai politiek engagement. St. Pauli is meer hoopgevend voor de supporter die op zondagmiddag nog even de politiek wil doorspreken. Duitsland als gidsland, wederom. Schrikken was het dan ook van de berichtgeving in de Frankfurter Algemeine, dat de fanclub van Borussia Dortmund, sympathieke voorbeeldclub voor velen, vol blijkt te zitten met neo-nazi’s. Het voormalige Westfalenstadion als rekruteringsplaats voor het rechts-extremisme. Zoveel politiek engagement was nou ook weer niet de bedoeling.

Advertenties

3 Reacties op “DE FÜHRER VAN DIE MANNSCHAFT

  1. Voetblah wil er ons kennelijk van doordringen dat wij van Dietschen bloed zijn met het oog op de interland van morgen. Maar een mooie cultuur-politieke verhandeling. Het fascisme broeit en broedt nog steeds en, zoals hier aangegeven, op plaatsen waar je het helemaal niet verwacht.

  2. Mooi stukje over politiek en voetbal! Kies je je favoriete club vanwege aansprekend voetbal of vanwege het imago, de cultuur, de historie en de aanwijzingen van je vrienden en familie? St Pauli als icoon van Die Linke en Feijenoord als club van De Arbeiders. Ook een mooi stukje deze week in Newsweek over Barcelona: Bezit van alle voetballiefhebbers en open naar de wereld, of een regionaal wapen voor Catalaanse separatisten? Check: “An Independent Catalonia Could Rob Barça of its Halo”

  3. Pingback: JOACHIM LÖW EN ZIJN 11 DUITSE HIPSTERS |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s