LIEVER COKE DAN EPO

Nu de val van Lance Armstrong het door henzelf zo vakkundig geschetste wereldbeeld van ‘de koers’ heeft onttoverd, struikelen de journalisten over elkaar heen. Niet dat de wielerliefhebber zich er ook maar iets aan gelegen zal laten liggen. Die schuift begin volgend jaar gewoon weer aan bij Milaan-San Remo. Het USADA-rapport maakt echter schrijnend zichtbaar hoe ongerijmd de wielersportverslaggeving is met de nieuw gepresenteerde werkelijkheid. Met een pen gedrenkt in sentiment worden ieder jaar weer kranten en jongensboeken volgeschreven met heroïsche, ‘menselijke’ verhalen over een sport die met de jaren juist planmatiger en machinaler is benaderd door de hoofdrolspelers.

In het voetbal is het gek genoeg anders. Een sport bevolkt door vedetten met popsterneigingen, aanbeden door voetbalfans die zich amper met hen kunnen identificeren. De voetbaljournalistiek richt zich daarom vaak op spelsystemen, driehoekjes en individuele acties. Niet de mens, maar het spel staat centraal in de verslaggeving. En als het al over de mens gaat, worden de Messi’s en Ronaldo’s van deze wereld, juist als ‘buitenaards’ en ‘niet van deze wereld’ bestempeld.

Waar Lance Armstrong nu van zijn voetstuk valt door zijn eindeloze fascinatie voor het buitenaards presteren, lijken dopingverhalen in de voetballerij vooral een ontsnapping aan die buitenaardsheid. Diego Maradona, Adrian Mutu en Jonathan Reis. Geen moment zal de cocaïne hen een stapje dichter bij de voetbalperfectie hebben gebracht. Integendeel, het was het drugsprobleem dat die voetballers weer op aarde zette, aan de buitenwereld liet zien dat zij ‘ook maar mensen’ waren. Dat is misschien niet minder kwalijk, maar wel iets sympathieker dan het beeld van de wielrenner die zichzelf elke avond voor het slapen gaan nog wat extra rode bloedcellen toedient.

– De foto van Maradona komt van Flickr en is gemaakt door Dan Rudianos 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s