HET SCHRIKBEELD VAN NEYMAR DA SILVA JR.


Vorige week belandde ik al youtubend bij de afscheidswedstrijd van Ronaldo in het Braziliaanse shirt tegen Roemenië. Het bleek een van de betere films van het vorig jaar; een schurende tragikomedie rondom een gewezen superster die zijn obese lijf waggelend voortdrijft temidden van zijn topfitte, frivole erfgenamen. Hoogte- en dieptepunt is de niet te missen kans die O Fenomeno door zijn medespelers wordt voorgeschoteld, maar door de beoogde doelpuntenmaker onbeholpen richting tribune wordt geschoten (op 3.17 min). De hoofdpersoon schatert het uit en erfgenaam 1 en erfgenaam 2 vallen troostend in zijn armen.

Laatstgenoemde luistert naar de naam Neymar da Silva Santos Júnior en is momenteel de sterspeler van het nationale team. En daarmee degeen die de droom van het Braziliaanse volk moet verwezenlijken: wereldkampioen worden in eigen land. Deze week belandde hij op ons netvlies wanwege een spraakmakend doelpunt in de competitie, maar eigenlijk is hij nog relatief onbekend voor de Europese voetbalvolger. Is het een dribbelaar (CR), een afmaker (Huntelaar), een vloeier (Iniesta), een ziener (Pirlo), of zelfs een allesziener (Messi)? En waarom speelt Neymar nog bij Santos, terwijl hij twee jaar terug al naar Real Madrid kon?

Naar verluidt is de Europese crisis hier debet aan, in combinatie met de Braziliaanse economie die het momenteel wat beter doet dan de onze. Daardoor kon Santos haar sterspeler ten tijde van de Madrileense interesse een zeer lucratief én veilig thuis tot aan het WK2014 bieden, zonder het afbreukrisico dat Europa heet. Santos zorgt sindsdien zelfs zo goed voor Neymar dat zijn eveneens zeer talentvolle teamgenoot Paulo Henrique Ganso zich verwaarloosd voelde en de overstap naar concurrent São Paolo maakte.

Kortom, de gekuifde creatieveling heeft alle reden om nog even in zijn heimat te vertoeven en niet te vroeg het Europaadje te bewandelen. De vroeg gestagneerde carrières van zijn collega-erfgenamen én het vadsige lijf van vroegverlater Ronaldo dat hij mocht aanschouwen tegen Roemenië, bewijzen voorlopig zijn gelijk. Wellicht dat we daardoor pas tijdens het WK 2026 in Mexico hoeven vast te stellen met welke typering we Neymar de geschiedenis in gaan sturen.

Advertenties

6 Reacties op “HET SCHRIKBEELD VAN NEYMAR DA SILVA JR.

 1. Complimenten voor het Europaadje. Vind ik leuk!

 2. Eigenlijk zouden dit soort spelers verplicht een jaartje Eredivisie moeten spelen. 🙂 Rustig in de luwte wennen aan Europa en daarna doorstoten naar een Europese topclub. Het heeft bij Ronaldo en Romário ook goed uitgepakt.

 3. Ik denk dat Neymar inderdaad een hele goede voetballer is.
  Maar dit wil hij ook graag weten en dat is het probleem.
  Neymar is meer bezig met zijn kapsel dan met zijn voetbaltalenten.
  Nu heeft hij die uitbundige hanenkam niet meer die hij een jaar terug had.
  Maar als dit de beste speler van Brazilië moet zijn dan ziet het er niet goed uit.

  Bij Duitsland en Spanje lopen betere spelers rond.
  Maar Neymar blijft een publiekspeler.
  Daarvoor ga je wel naar het stadion.
  Je kunt hem er goed bij hebben in een team maar dat geldt voor Van Persie ook.
  Laat hem maar eens een paar jaar in Europa voetballen bij Real Madrid of Manchester United want voor PSV is hij echt onbetaalbaar.

 4. Neymar is nog niet veel meer dan de jonge Cristinaldo toen deze bij Man U speelde. Veel teveel tierelantijnen, veel teveel overbodige fratsen. Maar, hij is nog jong. Wordt echter op handen gedragen en door niemand tegengesproken in Brazilë en beseft wellicht dat dit elders wel eens een stuk minder zou kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s