TROTS OP NEDERLANDS

Ja hoor, vorige week was het weer raak. Dit keer in een interview met Alfred Finnbogason in VI. “Praat maar gewoon Nederlands tegen me. Ik moet nog veel leren, maar wil de taal zo snel mogelijk onder de knie hebben”, zo liet de IJslandse spits van SC Heerenveen optekenen. Waarna de Heerenveen-clubwatcher van VI eraan toevoegde: “Zo, dat is eruit! Finnbogason geeft direct een opvallend visitekaartje af.” Het deed me terugdenken aan Graziano Pellè, die destijds meteen bij aankomst bij AZ de gehele natie over zich heen kreeg, puur en alleen omdat hij liever Engels wilde leren dan Nederlands.

Dat we behoorlijk prat gaan op onze Hollandse cultuur, ik vind het best. Rita Verdonk is er ook onsterfelijk door geworden. Maar geen enkele buitenlandse voetballer ontkomt eraan. Romário moest in zijn eerste week in Nederland zóveel appelmoes eten, dat hij nu nog altijd kokhalst van de geur. Douglas werd met frisse tegenzin op de foto gezet met Hollandse klompen. En Ronaldo werd zelfs met pannenkoeken lastig gevallen toen hij ons land al ontvlucht was.

Allemaal prima. Maar waarom vinden we het zo belangrijk dat iedereen onze taal leert? Voetballers spreken de voetbaltaal en zijn ambitieus.  Want laten we eerlijk zijn… Nederland is nou niet bepaald het voetbalwalhalla. Pellè hoopte binnen een paar jaar door te stoten naar een topcompetitie en dan heb je niet zo veel aan een perfect Algemeen Beschaafd Nederlands. Aan een Shell-topman durven we niet te vragen of hij twee keer per week naar Nederlandse les gaat en elke keer netjes zijn huiswerk maakt. Van Pellè eisen we het. Terwijl ik nou juist tegen hém zou zeggen: “Ga eerst eens fatsoenlijk leren voetballen jongen!”

Is het daarom dat we de laatste jaren zoveel serviele Scandinaviërs binnenhalen? Omdat ze zich meteen de taal eigen maken? Omdat ze meteen hun verwondering uitspreken over onze prachtige windmolens? Omdat ze meteen als gekken gaan wadlopen? Laat voetballers lekker ambitieus en erop gebrand zijn onze competitie binnen twee seizoenen te verlaten. Want als ze die aspiraties op het veld waarmaken, genieten we er allemaal van. En Pèlle… Die kan nu bij Feyenoord dus alsnog op Nederlandse les.

– Het fotootje van Douglas is afkomstig van www.metronieuws.nl.

Advertenties

Een Reactie op “TROTS OP NEDERLANDS

  1. Mooie invalshoek! Al is Pellè idd wel een beetje een dubieus voorbeeld. De meest hardnekkige was toch wel Blaise Nkufo, Congolees met een Zwitserleven-gevoel. Die weigerde zelfs te vloeken in het Nederlands. Maar ‘verdiende’ desondanks een standbeeld bij de Grolsch Veste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s