EEN NOORSE BELCHINEES IN EINDHOVEN


Spelregelvernieuwing is van alle tijden. En kan ingrijpende gevolgen hebben voor de sport in kwestie. Toen de Hoge Heren van de schaaksport in 1485 besloten om de status van de Dame in het spel te verstevigen (en zoals u allen weet daarmee pionpromotie veel belangrijker maakte) haakten gek genoeg de vrouwen af. Een paar eeuwen later werd het hockey ineens de meest spectaculaire televisiesport ter wereld. Niet door een blauw veld, maar door talloze tempoversnellende maatregelen. Het voetbal staat inmiddels bekend als een, op dit vlak, nogal trage wereld, daar kwam deze week echter verandering in.

En wel vanuit Noorwegen, bij monde van huidig Blackburn Rovers-manager Henning Berg. De ex-verdediger van Manchester United kwam met een bizar voorstel om de voetbalsport eerlijker te maken. Teams die met 4-0 achter komen te staan, mogen een twaalfde man inbrengen om de verhoudingen op het veld wat meer in evenwicht te krijgen. Wij vragen ons zeer af waarom de Noorse FA juist deze maatregel naar voren wilde brengen. Eindigen in het hoge noorden zoveel wedstrijden in de grote getallen dat de toeschouwers afhaakten? Is het een verdekte manier om de voetbalmaffiosi en Belchinezen met voorliefde voor dubbele cijfers een hak te zetten?

Inhoudelijk hebben wij bovendien onze bedenkingen bij de effectiviteit van de maatregel.  Ga maar na: de winnende partij is net lekker aan het freewheelen geslagen; overstapjes, hakkies en overmoedig uitverdedigen tieren welig. Het inbrengen van een twaalfde man werkt vervolgens averechts: verdedigers worden weer alert, middenvelders moeten extra meters maken en dom balverlies wordt niet meer met de mantel der liefde bedekt. Kortom, de eretreffer die in de lucht hing, is alleen maar verder weg. En aangezien een 4-0 voorsprong doorgaans pas in de slotminuten tot stand komt, zal het aantal wedstrijden dat daadwerkelijk kantelt minimaal zijn. Dat Henning Berg FC Eindhoven heeft betaald om het tegendeel te bewijzen, doet daar niets aan af.

2 Reacties op “EEN NOORSE BELCHINEES IN EINDHOVEN

  1. De voetbalsport wordt toch niet eerlijker door deze maatregel? Het aanvallende voetbal wordt hierdoor alleen maar beperkt lijkt mij. Veel teams zullen bij een 3-0 stand de afweging maken om minder aanvallend te gaan spelen. Als je 4-0 maakt krijgt de tegenstander er immers een speler bij. Kan me voorstellen dat je daar als speler weinig trek in hebt als je de wedstrijd al onder controle hebt.

  2. De meest ondoordachte maatregel ooit. Ze willen ook op ronde velden gaan spelen, en buitenspel is dan niet meer af te lezen in rechte lijnen, maar in cirkellijnen. Ook willen ze in Noorwegen gaan experimenteren met 2 kleine doeltjes aan de zijkant wanneer een team 3x op de lat heeft geschoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s