HALLO JUPILER LEAGUE, ZIJN WE D’R NOG?!

Wij van Voetblah moeten ons eigenlijk diep gaon zitte schaome in un huukske. Omdat we al veel te lang geen aandacht meer hebben geschonken aan de Jupliek. Feitelijk ons universum, onze biotoop, misschien wel ons pièce de résistance. Nou ja, ’n ietsie pietsie overdreven wellicht, maar nergens anders vind je nog zoveel cult, nostalgie en oldskool als in het schuimkraagje der voetbalnatie. In Nederland althans, want uppergroundhopperhoofd Joris van de Wier van Doingthe116 kent er zo nog wel een paar in de nog heerlijk authentieke marge van het voetbal in het Verenigd Koninkrijk.

Maar het lijkt erop dat niet alleen wij de bierkelder een beetje verwaarlozen de laatste tijd. Zelfs VI geeft letterlijk de Topklasse  voorrang in haar kolommen. Er schijnt ook een belangenbehartiger te zijn, de Coöperatie Eerste Divisie, die zelfs nog te lam is om haar eigen naam te actualiseren! Dus gaan wij maar weer voorop om het blazoen van het op één na laagste betaald voetbalniveau weer wat op te poetsen. Op één na laagste..?, hoor ik u denken. Nivellering hè. En de Topklasse (plus menig poenamateurclubje daaronder) scharen we met een gerust hart onder de betaald voetbaltak. Is zelfs op diverse plaatsen de bierliek voorbij qua ambiance en potentie.

Dat alles laat onverlet dat de Jupiler League nog steeds de kweekvijver is voor talent. De divisie die bol staat van traditierijke clubs met zowel voetbal- als cultstatus. Met soms nog heerlijk ouderwetse stadions. Us MVVke, Go Ahead Eagles, de Kasteelheren, Excelsior, de Superboeren, de Schapenkoppen, de Wijdbroeken, Telstar. Vul maar aan! Monumenten waar nog ware clubliefde heerst, oud-papier-liefdewerk wordt verricht. Waar geen steward je voortdurend staat aan te gapen, maar je gewoon met en naast de suppoost naar de wedstrijd kijkt. Dat er veelkans meer suppoosten dan collega-toeschouwers aanwezig zijn, verhoogt alleen maar het Don Quichot-saamhorigheidsgevoel against modern football.

Met MVV fier op kop, Schapenkoppen die grazen op de 2e plek en Excelsior op de rand van de Topklasse blijft de Jupiler League onveranderd een hoogst onvoorspelbare, eigenzinnige competitie waar de verstokte fan, de ware voetballiefhebber zijn hartje kan ophalen. Dat belchinezen, gokkroaten en andersoortige voetbalmaffiosi (met dank aan @liefhebbend voetbalhart) er iets anders komen ophalen, nemen we maar op de koop toe. Noem het de tol die wordt betaald voor de verkommercialisering.

Maar zolang er recht is van bestaan, gaat onze Jupliek nooit verloren!

Advertenties

6 Reacties op “HALLO JUPILER LEAGUE, ZIJN WE D’R NOG?!

 1. Ha MVV. Ieder is als de dood hier dat ze promoveren. Maar eigenlijk is het weer eens leuk. Stadion goed vol goede sfeer, maar promotie ligt in één adem met failissement.

 2. Goed dat jullie de JL weer eens onder de aandacht brengen…! Heerlijke onvoorspelbare doelpuntrijke competitie…!

  Mooi altijd de vergelijking met de Topklasse. Aldaar is een toeschouwersaantal van 1.500 helemaal geweldig en in de JL is dat ‘Betaald Voetbal-onwaardig’. De derby Spakenburg – IJsselmeergvogels haalt een enorm aantal, maar daarnaast haalt geen enkele club gemiddeld meer dan 2.000 toeschouwers in tegenstelling tot 90% van de JL-clubs.

  Dat er Topklasse-clubs met potentie zijn, is zeker waar. Zo zijn er ook JL-clubs met meer potentie dan Eredivisie-clubs.

  Daarnaast is er nog geen enkel bewijs gevonden van ook maar één omgekochte voetbalwedstrijd in de JL. Dat onze VI vrienden Tom en Iwan beweren dat er van alles aan de hand is, is alleen maar voor de verkoop- en kijkcijfers van VI.

  • Bij MVV zaten er tegen Den Bosch 6500 man op de tribunes en als het slecht gaat ook altijd nog 4000. Zelfs bij Fortuna Sittard is het een aardig volle bak. Dat is in de Topklasse inderdaad geheel andere koek. IJsselmeervogels en Spakenburg halen gemiddeld 2500 toeschouwers. Katwijk en Rijnsburg iets van 1500, doch de meeste niet meer dan 1000. En in de zondagtopklasse is het allemaal nog iets minder.

 3. Ik volg Eindhoven en Helmond Sport.
  Eindhoven valt me ontzettend tegen onder Lammers.
  Zeker gezien het goede seizoen van vorig jaar.
  Hier snap ik dus niets van want het materiaal is niet slecht.
  Helmond Sport had een flitsende start met een goede Guvenc.
  Nu is het wat minder/3e plek.

  Jupiler League kan me niet echt boeien maar dat geldt ook voor de meeste wedstrijden in de Eredivisie.
  Zelfs het hele Champions league gebeuren is af en toe verschrikkelijk saai.
  Het mondiale voetbal levert qua kwaliteit dik en dik in.
  Er moet weer wat gebeuren.
  Het moet in ieder geval aanvallend zijn.

 4. Goed om te constateren dat er nog steeds Jupiler-drinkers zijn. Wat de toeschouwersaantallen betreft, mogen we niet vergeten dat het altijd nog sfeervoller is met 500 man op een sportpark langs de lijn/romdom het veld dan met 1500 man in een dus grotendeels leeg en verlaten stadion.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s