HET ARMPJE VAN JOEY VAN DEN BERGH

Vrijwel iedereen heeft wel iemand rondlopen in de Eredivisie met wie hij of zij een verleden koestert. Met achttien selecties van om en nabij de 25 spelers loopt er altijd wel ergens in Nederland een bovenmatig begaafde voetballer rond met wie je vroeger geknikkerd hebt, die je als klein jochie nog over de velden van je oude club zag hollen of die op dat ene jeugdtoernooi liet zien hoeveel beter hij was dan zijn leeftijdsgenoten. In zo’n voetballer blijf je vaak in al die jaren onwillekeurig toch wat extra interesse tonen. Waar speelt hij nu? Waar blijft nu die echte doorbraak? Staat hij deze week nog op het scorebord?

Zo ergens rond de eeuwwisseling verloor ik in de beker ’n keer met 12-0 van het Meppelse Alcides. Een gemankeerde generatie boerenjongens werd zoek gespeeld door een vrij getalenteerde lichting stylisten uit Meppel. Jij blonk uit en hoe goed je echt was, zag ik later regelmatig terug bij het zaalvoetballen op de Middelbare School. Arrogant en overmoedig ook wel een beetje; akkefietjes met een tegen een vuilcontainer gecrashte brommer en wat al te enthousiast cannabisgebruik stonden vervolgens een glansrijke carrière in de weg. Toch bleef je, als het talent uit Nijeveen, af en toe door mijn beeld flitsen.

In 2005 bijvoorbeeld viel je in toen Heerenveen kansloos was in de beker tegen Ajax. “Let maar op, als hij zo meteen een kutvoorzet geeft, gaat ie weer verongelijkt met dat armpje staan zwaaien,” zeiden de mensen die je nog van vroeger kenden. Je stelde hen niet teleur. Vorige week was dat wapperende armpje er weer. Het voorkwam een zeker doelpunt en een voortijdige nekslag van PSV. Je kwam er ermee weg. Joey van den Bergh is terug in de Eredivsie. Niet meer de technische, snelle linksbuiten, maar een controleur die in het centrum de lijnen uitzet. Gelukkig is het armpje gebleven.

Advertenties

4 Reacties op “HET ARMPJE VAN JOEY VAN DEN BERGH

  1. Waarom niet gewoon Berg in plaats van Bergh?

  2. Joey van den Bergh had een rode kaart moeten krijgen en een strafschop tegen.
    Hands/hanje is hands/handje.

  3. @Langs de lijn
    Rondgang op het internet zorgt voor enige onduidelijkheid omtrent zijn naam. Je kon vrees ik wel eens gelijk hebben, maar ik ben voor het mooiere ‘Bergh’ gegaan 🙂

  4. Pingback: DE KLEINE KLASSIEKER: Alcides – MSC | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s