LIEVER IETS KLEURRIJKS DAN IETS LOOMS

Uitgelachen, uitgekotst en uitgevoetbald. Na een tumultueuze voetbalcarrière liet Andy van der Meijde vorige week zijn levensverhaal in boekvorm uitbrengen. Na ongeveer honderdvijftig bladzijden gelezen te hebben, dank ik God op mijn blote knietjes voor kleurrijke voetballers. Ik stel dan ook voor dat we wat zuiniger omgaan met types als Andy. Dit pleidooi zet ik kracht bij door zijn levenswandeling te vergelijken met die van een iets minder kleurrijke generatiegenoot, Mark Looms.

Op 14-jarige leeftijd is Andy van der Meijde een begenadigd Ajax-talent en ook privé gaat het hem voor de wind: puber Andy deelt met meerdere vrouwen het bed. Per dag. Mark Looms speelt als 14-jarige linksback in de jeugd van Heracles Almelo.
Op zijn 18e debuteert Van der Meijde in Ajax 1 en woont hij een tijdje in het Novotel, waar hij zijn suite dagelijks laat onderschijten door zijn honden.  Looms speelt op 18-jarige leeftijd in de jeugd van Heracles Almelo, als linksback.
Op 20-jarige leeftijd beleeft Van der Meijde een topjaar bij FC Twente. Hij verdient inmiddels aardig en is zó bang dat er iets met zijn geld gebeurt, dat hij het meteen van de bank haalt en onder de vloerbedekking verstopt. Looms speelt als 20-jarige als linksback in het eerste elftal van Heracles Almelo.

Als hij 22 is, debuteert Van der Meijde in Oranje, verruilt hij zijn Porsche voor een BMW X5 en wordt hij laveloos en compleet gedesoriënteerd wakker in een vreemd bed (een vreemde dame incluis) na een avondje stappen met Mido en Zlatan. Looms speelt op die leeftijd bij Heracles Almelo. Op de positie van linksback.
Na 24 levensjaren trekt Andy van der Meijde naar het Italiaanse Internazionale, waar hij na anderhalve week zijn salaris van tachtig ruggen per maand wil inleveren omdat hij heimwee heeft naar Purmerend. In Milaan vervoert Van der Meijde paarden in zijn BMW X5, omdat hij geen zin heeft een trailer te kopen. Mark Looms speelt op diezelfde leeftijd linksback bij Heracles uit Almelo.
Na 31 jaar is het profbestaan van Van der Meijde geruïneerd door een verslaving aan drugs, drank en seks. Een kampersclubje uit Emmen lijkt het eindstation voor de inmiddels behoorlijk corpulente Andy. Als 31-jarige beleeft Mark Looms een buitengewoon turbulent jaar, nadat de linksback verkast naar NAC Breda én zijn middenvoetsbeentje breekt.

Het boek van Andy van der Meijde is te koop in de betere boekhandel, onder de titel ‘Geen Genade’. Het levensverhaal van Mark Looms is te vinden in iedere horeca-onderneming, onder de naam ‘servet’.

Advertenties

4 Reacties op “LIEVER IETS KLEURRIJKS DAN IETS LOOMS

  1. Ja heel leuk allemaal. En dat meen ik echt, want dat boek moet ik lezen. Maar stel je dit eens voor. Als we allemaal kleurrijk zijn, is niemand meer kleurrijk. Types als Looms, maken het bestaan van types als vd Meyde mogelijk.

    Maak je over Looms maar geen zorgen, die zien we over 25 jaar terug bij Nederland Voetballand, waar ze de o zo fanatieke jeugdtrainer interviewen die vroeger schijnbaar hoog gevoetbald heeft. In moeilijk verstaanbaar Twents dialect vertelt Looms dan hoe veel hij geniet van het jeugdig talent om zich heen, onder de beelden van een 9-jarig jongetje die een bal 14 meter naast een leeg doel trapt.

  2. Een waar woord koningskeeper! Zonder Looms niks leptosooms of slooms…

  3. Pingback: MIDO DROOMT NOG ALTIJD OVER ZLATAN |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s