DE TOPKLASSE MOET VOLWASSEN WORDEN

Toevallig was ik afgelopen week vrij nauw betrokken bij de eerste grote transfer in de Topklasse. Kees ‘Pier’ Tol verruilt Noordwijk voor Spakenburg. Die transfer hing eigenlijk al na drie wedstrijden in de lucht, want Piertje roste de ene na de andere tegen het net. Logisch dat ie dan wordt opgehaald. Ook logisch dat Pier dan gaat. Want zijn salaris wordt verdubbeld en hij speelt volgend jaar (hoogstwaarschijnlijk?) voor het kampioenschap.  Prima aankoop van Spakenburg.

Tot dusver een logisch verhaal. Want het gaat overal zo. Zo raakte Twente in 2008 El Ahmadi kwijt aan Feyenoord. Maar Feyenoord delft op haar beurt weer het onderspit tegenover een club als Aston Villa. Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal. De één heeft meer geld dan de ander. Er is echter één belangrijk verschil. Zowel Twente als Feyenoord ontvingen een behoorlijk transfersom voor El Ahmadi. Dat geld in combinatie met goed beleid heeft van Twente inmiddels een topclub in Nederland gemaakt. Feyenoord is sinds lange tijd weer een topclub in wording.

En juist die stap moet de Topklasse nog zetten. Want Tol loopt volgend jaar gratis de deur uit. Hartstikke leuk, complimenten voor de scouting van Noordwijk. Maar je koopt er niks voor. En hij is niet de enige. Nog nimmer werd er door een Topklasse-club voor een speler betaald. Clubs als GVVV, Lisse, Barendrecht, Kozakken Boys en Noordwijk moeten elk jaar weer terugvallen op hun beleid. Op goede scouting. Om na een jaar weer hun beste spelers kwijt te raken. Maar de clubs worden slimmer. Zo legde GVVV onlangs de door IJsselmeervogels begeerde Roy Terschegget voor twee jaar vast. En ook Kozakken Boys bond Sjoerd van der Waal en Léon Bot voor de komende twee jaar aan zich. Het wachten is op de eerste Topklasse-club die de buidel gaat trekken. Alleen dan kan de Topklasse een eerlijke, volwassen competitie worden. 

– de foto komt van http://www.facebook.com/vvnoordwijk en is gemaakt door Ron van der Linden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s