PAUL ONKENHOUT: Eerst een voetballer, daarna pas een snor

Als het over Abe van den Ban gaat, gaat het altijd over zijn snor. Hij is de enige man ter wereld die een snor is geworden. Gelukkig is het zijn eigen snor.

Eerder dit jaar presenteerde een  Franse website, een Fránse website, een toptien van de beste snordragers uit de mondiale voetbalgeschiedenis. Abe eindigde op de eerste plaats. ‘ils ne sont pas vrais!!!!!, van den ban’, was de meest veelzeggende reactie. Het is niet waar, Van den Ban! Het wordt wel eens onderschat, maar wereldwijd heeft de snor van deze man voor veel beroering gezorgd.

De snor, de snor, altijd maar de snor. Ik citeer een paar zinnen uit het blad NUSport: ‘Hij is onze favoriete cultvoetballer uit aller tijden. Dat kwam niet door zijn hoogstandjes binnen de lijnen, hoewel hij enige faam verwierf als middenvelder van AZ’67, FC Amsterdam en Haarlem, maar vooral om wat er zich onder z’n neus afspeelde.’ Om wat er zich onder z’n neus afspeelde – ja, laat het creatieve taalgebruik maar aan de sportjournalistiek over. Ook de ‘begroeide bovenlip’ keerde in menig voorbeschouwing op dit evenement terug, evenals het overigens schitterende woord knevel.

Op mijn timeline op Facebook ging het maandenlang alleen maar over Abe en zijn snor. Toen de organisatoren van Indenbanvanabe eenmaal in het bezit waren gekomen van oude plakboeken van Abe, was er helemaal geen houden meer aan. Het meest wonderlijke krantenartikel uit de oude doos had als kop ‘En dan maar draaien hè’.

Er stonden vier foto’s van Abe bij, met vier verschillende snorren. Volgens de schrijver van het artikel kon aan de snor worden afgelezen hoe de wedstrijd zou eindigen. Op de vierde foto steekt één snorpunt omhoog, en één omlaag, de zogenaamde moustache froid/chaud. Daarbij staat de tekst: ’Het kan vriezen en het kan dooien. Abe weet het zelf niet. Als hij met deze snor tegen Feyenoord speelt, wint hij met 5-0 of verliest hij met 5-0.’

Ernaast draagt Abe een moustache peur. De tekst: ‘Deze knevel, waarvan de punten zich in Abes mond bevinden, draagt de 28-jarige Westzaner niet veel. Op deze foto is Abe namelijk bang. ‘Als ik mijn snor zo draag, verliezen we, zegt hij zelf.’ Doe dat dan niet, zou ik zeggen, maar daar dachten Abe en de verslaggever kennelijk niet aan.

Van mij mag Abe wel weer iets minder snor worden. Er is namelijk meer dan de snor. Er zijn 219 wedstrijden in het betaald voetbal, waarvan ruim 150 in de eredivisie. In een fraaie column in het Algemeen Dagblad noemde Sjoerd Mossou hem een modale voetballer, maar daarmee deed hij hem iets tekort. Anderhalf keer modaal, schat ik.

We hebben het zelf gezien, iets verderop, tientallen keren zelfs. We zagen een onbaatzuchtige middenvelder met een voortreffelijke techniek en een bovenmodaal spelinzicht. Alleen in de eerste thuiswedstrijd die hij voor Haarlem speelde, tegen Sparta, was Abe voor ons, pubers op de staantribune, nog een snor. Dat veranderde op 29 augustus 1976, de dag dat Ajax op bezoek kwam. Het stadion aan de Jan Gijzenkade, dit stadion, liep vol met 18 duizend mensen.

Boersma, Wentink, De Vries, Huyg, Peys, George, Wildbret, De Winkel, De Kip, Van den Berg én Van den Ban. We zagen hoe Ajax, de latere landskampioen, door doelpunten van Cees de Vries en Rob de Kip met 2-0 werd verslagen.

Vanaf dat moment was Abe veel meer dan een snor. Hij was een voetballer van ons geworden; een voetballer met een snor, maar in de eerste plaats een voetballer, en daarna pas een snor.

Advertenties

Een Reactie op “PAUL ONKENHOUT: Eerst een voetballer, daarna pas een snor

  1. Had ‘m al gehoord in de overvolle, sfeervolle HFC Haarlem-kantine tijdens de Abe-happening, maar ben blij dat ik het hier nog eens op m’n gemak kan lezen. Wat een columnist, die Onkenhout! Blij dat ie terug is.

    En groot compliment voor de organisatie, want bijna elke zichzelf en de ware voetbalsfeer respecterende voetbaljournalist/columnist was aanwezig en heeft er aandacht aan besteed. Chapeau!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s