HET RATAN TATA STEEL STADIONGEBOD

cardoso

Afgelopen dinsdag kreeg de Indiase multinational Ratan Tata een eredoctoraat van de UvA vanwege zijn grote verdiensten voor het toegankelijk maken van de wetenschap voor een groot publiek. In gesprek met studenten stelde één van de machtigste zakenmensen van de Aziatische economie: “Ik heb mijn hele leven geprobeerd het juiste te doen.” Het blijkt de leidraad voor zijn doelstelling om iedereen in India, ongeacht afkomst, gelijke kansen te bieden.

Een nobel streven voor een multimiljonair. Niettemin kreeg Tata ook kritiek te verduren vanuit de academische gemeenschap. Wetenschappers kraken de ‘corporate czar’ voor het binnenlands beleid dat met zware overheidssteun grote stukken land in India van de bevolking ‘rooft’. Niet bepaald het beleid waar je een eredoctoraat voor weggeeft, zo stellen de wetenschappers. Ratan Tata (75 jaar) trad onlangs af als CEO van Tata Sons. Wat kan hij doen om de opinie ten goede te keren en zijn eredoctoraat van de UvA te gelde te maken?

Voor veel Voetblah-lezers zal bovenstaande wellicht worst wezen dan wel de wenkbrauwen doen fronsen. Toch heeft Ratan Tata wel degelijk wat te vertellen in het Nederlandse voetbal. In Velsen-Zuid resideert cultvoetbalclub SC Telstar namelijk in het Tata Steel Stadion. Ratan Tata is dus een soort aandeelhouder. Van eredoctoren wordt verwacht dat zij zo nu en dan acte de présence geven op de universiteit. Alexander Klöppings ‘Universiteit van Nederland’ indachtig hoeft dit natuurlijk helemaal niet fysiek op de UvA-burelen plaats te vinden. Nee, Ratan Tata moet jaarlijks een inspirerend ondernemer of wetenschapper ‘college’ laten geven op de middenstip van Sportpark Schoonenberg. Een stadiongebod dus. Waarmee we, met permissie, even leentjebuur spelen bij onze briljante blogbroeder. Zo geeft de Indiase zakenman iets terug aan Nederlandse academische wereld. En versterkt SC Telstar z’n positie als de cultvoetbalclub van Nederland.

Advertenties

4 Reacties op “HET RATAN TATA STEEL STADIONGEBOD

  1. Ik denk dat een van de grootste valkuilen van het neoliberalisme is dat de mensen aan de top zelf daadwerkelijk geloven dat ze dat doen wat uiteindelijk het beste is voor de bevolking. De gedachtegang dat een gestimuleerde economie ook daadwerkelijk zorgt voor betere leefomstandigheden onder de (armere) bevolking is natuurlijk makkelijk in twijfel te trekken, daarvoor hoef je alleen maar de voorbeelden te lezen die in de link van de volkskrant worden aangehaald. Zelf denk ik dat je als regering met een neoliberaal beleid toch ook altijd een welzijnsbeleid erop na moet houden, daar het (zoals ook in de volkskrant te zien is) veel te makkelijk is om te denken dat economische groei automatisch leidt tot betere levensomstandigheden. Er moet ten alle tijde ook gekeken worden naar de wensen van het volk, aangezien zij de mensen zijn, die het neoliberale systeem uiteindelijk in tact houden. Zonder volk geen arbeiders. Dus mijnheer Tata kan wel stellen dat hij altijd tracht het juiste te doen, maar dat kan alleen maar wanneer hij ook daadwerkelijk oog heeft voor de welzijn onder de bevolking in het land, en niet alleen door ervan uit te gaan, dat economische groei, een beter volkswelzijn betekend.

    Voor Telstar zou het mooi zijn als daar inderdaad gastsprekers worden neergezet door de heer Tata, dan zien zij daar immers ook iemand op hoog niveau acteren, al zij het in een andere discipline.

  2. En we worden qua variatie meteen op onze wenken bediend door ’s lands bijdehantste blogger. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s