KONINKLIJKE PHILIPS SPORT VERENIGING

dinsdag-mrvoetblah
philipsDit jaar bestaat PSV 100 jaar. En dat vieren ze in Brabant met een blauw shirt. En met een wedstrijd tegen FC Eindhoven, plus jubileumboek. Dat is wat laagdrempeliger dan grote vijand Ajax, dat haar eeuwfeest in 2000 aangreep om  het predicaat ‘Koninklijk’ aan te vragen. De inzending werd echter niet gehonoreerd, omdat de KNVB het stempel al had ingepikt. Naar verluidt komen de bij de bond aangesloten verenigingen daardoor niet meer in aanmerking voor de vorstelijke status. Ajax gooide het vervolgens met Mokumse bluf op een vermeende uitzondering voor ‘de meest vooraanstaande club’, maar blijkbaar was Bea daar niet zo van onder de indruk.

Dit jaar bestaat PSV 100 jaar. Maar ondanks de bijpassende koppositie in de competitie is er weinig reden tot juichen. De sympathie waar de boerenclub immer op kon rekenen, is in rap tempo ingewisseld voor een breed gedeelde impopulariteit die lang was voorbehouden aan het arrogante Ajax. Het aankoopbeleid, de financiële constructie met de Gemeente Eindhoven en de negatieve uitstraling van de bepalende spelers zijn hier ontegenzeggelijk debet aan. PSV lijkt de enige topclub die, na de kampioenschappen van de slimme provincieclubs AZ en FC Twente, blijft volharden in het achterhaalde model van de voetbalclub als modern bedrijf. Terwijl het profiel van de voetbalclub als trotse vereniging zowel Feyenoord als Ajax toch geen windeieren legt.

Dit jaar bestaat PSV 100 jaar. En dat vieren ze in Brabant met een blauw shirt met gouden letters. En met de opening van het PSV museum plus de commerciële poespas die daar ongetwijfeld bij hoort. Bovendien hoeft PSV het predicaat ‘Koninklijk’ niet eens aan te vragen. De welbekende lempkes-sponsor is namelijk reeds sinds 1916 in het bezit van de gewilde toevoeging. PSV jubileumpostzegel Image.aspxEn sinds 1998 is het concern officieel genaamd Koninklijke Philips Electronics N.V. Geheel in lijn met bovenstaande evolutie acht ik het dus toch niet uitgesloten dat de boeren, eenmaal 100, zich daadwerkelijk tot koningen willen laten kronen. Kan de Koning Philip Postzegel voorlopig blijven plakken.

– De beruchte jubileumpostzegel komt van omroepbrabant.nl

Advertenties

4 Reacties op “KONINKLIJKE PHILIPS SPORT VERENIGING

  1. Mr. Voetblah, ik moet toch een bescheiden aanvulling doen op bovenstaand epistel. En wel met betrekking tot de verlening van het predikaat ‘Koninklijk”. Onze Koningin verleent dit predikaat op aanvraag “naar eigen goeddunken aan instellingen, verenigingen, ondernemingen en dergelijke” (zie “Koninklijk Verenigd, functie en analyse van een vorstelijk predicaat”). Na het aantreden van Koningin Beatrix, in 1980, zijn er strakkere uitvoeringsbepalingen in werking getreden. Men is bovendien gewoon dit prerogatief aan één organisatie per sector, branche, toe te kennen.
    In het voetbal is dat niet de KNVB, die dat predikaat “inpikte”, maar is dat de Koninklijke HFC, de enige koninklijke voetbalvereniging van ons land, die dat predikaat op 17 augustus 1959 toegekend kreeg, ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan.
    Aan de KNVB werd op 23 november 1929 reeds dit predikaat verleend, bij het veertigjarig bestaan. U weet natuurlijk dat deze KNVB in 1889 werd opgericht, door veertien clubs, waarvan momenteel alleen de Koninklijke HFC en HVV nog bestaan.
    Kortom, Ajax kreeg dit predikaat niet omdat het reeds aan HFC was verleend.

  2. Kijk en zo is het! De veurzitter is scherp..nu nog een koninklijke kantine op het sportpark!

  3. Baas boven baas! En bijna topklasse deze koninklijken!

  4. Pingback: DICK EN FRED: PAS OP JE TELLEN |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s