VOETBAL MOET SCHAATSEN VOLGEN

publieksspeler

Gisteren op de tribune van Thialf viel me iets op. Niet de verwachte overmacht waarmee Sven Kramer won. Niet de dames die voor het eerst nummer 1, 2 en 3 werden op een Europees Kampioenschap. En ook de bijzonder outfits van de supporters en hun beneden gemiddeld lage interesse in wat er zich op de ijsvloer afspeelde, verbaasden mij niet enorm. Het meest opmerkelijke was de muziek die gedraaid werd tijdens de wedstrijden en het live verslag tijdens de ritten. En dat laatste nu zou ook in het voetbal moeten worden toegepast om het stadionbezoek nog leuker te maken.

Live verslag tijdens de wedstrijden zorgt er namelijk voor dat de wedstrijd veel gemakkelijker te volgen is. Je weet beter wie nu de bal heeft en wat er precies gebeurt. Wellicht heeft de diehard fan dit niet nodig, maar het maakt de sport wel toegankelijker. Daarnaast kan een verslaggever de lange leegtes in wedstrijden opvullen met achtergrondinformatie of leuke anekdotes. Verhalen uit de oude doos. Eigenlijk zo’n beetje zoals Sierd de Vos dat uitstekend deed toen hij In den ban van Abe was. En dat wekelijks doet voor Sport 1. Zo weet je als supporter niet alleen wat er zich op het veld afspeelt, je leert ook wat meer over de achtergrond van de wedstrijd en spelers. Daarnaast kan een live verslaggever sfeer maken, alhoewel je moet oppassen dat dit niet te gekunsteld wordt. Tuurlijk, het is in ons een land een nationale sport om commentatoren van commentaar te voorzien, maar niemand kijkt een wedstrijd op televisie met het geluid uit. Dus waarom niet?

Eigenlijk is er maar één maar. En dat is dat de spreekstalmeester weer verslaggever moet worden en geen commentator. Hij moet zijn ego en vermeende verstand van voetbal opzij zetten en gewoon weer verslaan wat er gebeurt. Aangevuld met achtergrondinformatie in de stijl van Theo Pagano. Zo weten toeschouwers beter wat er gaande is, creëer je meer sfeer in het stadion en nog belangrijker, zorg je voor een lach op het gezicht van de toeschouwers.

Advertenties

4 Reacties op “VOETBAL MOET SCHAATSEN VOLGEN

  1. Aardige gedachte van Publieksspeler. Maar toch een kleine kanttekening. Sierd de Vos als voorbeeld te nemen lijkt prima. Onomstreden voetbalverstand, ultieme sfeermaker. Maar om van iemand als Sierd te vragen om zijn ego bij het grof vuil te zetten, lijkt mij een brug te ver. Eigenlijk dus een slecht voorbeeld. We positioneren Michel Breuer toch ook niet op nummer 10

  2. Een publieksspeler is een publiekstrekker, maar – met dank aan Co – een goed paard is nog geen goede ruiter, dat blijkt wel weer. Pleiten voor schaats- of – godbetert! – beachvolleytaferelen rondom voetbalwedstrijden is vloeken in de kerk van de pure voetballiefhebber. Het sluit naadloos aan bij het carnavaleske, Oranje truttebollensuccessupporterspubliek.

    De suggestie van live commentaar is op zich zo gek nog niet, maar zoals de schrijvert zelf al aanvoelt, volksmennerij en schijtlolligheid liggen op de loer. En wat Sierd betreft: kan het niet beter verwoorden dan bovenstaande commentator.

  3. Voetbal dat het schaatsen moet volgen: een glijdende schaal…

  4. Waarom een oplossing creëren voor een probleem dat niet bestaat? Want zo’n verslaggever moet er komen om voetbal toegankelijker te maken. Voetbal, de sport die wereldwijd het grootste publiek heeft, en in Nederland verreweg de meest populaire sport is, hoeven we niet toegankelijker te maken. Ook kennen we in het Nederlandse voetbal, ondanks de crisis, toch ook een van de hoogste gemiddelde toeschouwersaantallen van Europa. Volgens mij staan we zelfs in de top-5. Nee voetbal hoeft denk ik niet nog toegankelijker gemaakt te worden.

    Als ik een voetbalwedstrijd bezoek, wil ik ongestoord kunnen genieten van het gezang en gevloek van de supporters, en daaraan meedoen als ik me daartoe geneigd voel. Sierd mag dan best naast me zitten/staan, maar dan zonder microfoon in zijn hand.

    PS: als je voetbal zonodig toegankelijker wil maken: Onoverdekte statribunes (met dito prijzen), de oplossing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s