Ruud Gullit, de bobo die zichzelf uitvond

WEEKEND-mazuro

Toen ik hem laatst zo cool en ontspannen de prijsuitreiking van de Ballon d’Or zag presenteren, werd het mij plotsklaps duidelijk: Ruud Gullit is voorbestemd tot een glansrijke, internationale carrière als sportbondsbestuurder. De vanzelfsprekendheid en het gemak waarmee hij zich beweegt tussen – en op het podium van – de sterren en hotemetoten; de charme en het charisma die hij ontegenzeglijk uitstraalt, het was onmiskenbaar: daar stond de natuurlijke opvolger van Joseph Blatter of Michel Platini. Misschien wel van Erica Terpstra of Willem Alexander als gul lid van het IOC. Maar niet alleen deze onmisbare bobo-kwaliteiten strekken hem tot  aanbeveling.

Als je ervan wordt verdacht de term bobo te hebben verzonnen, dan mag je daar natuurlijk zelf als eerste aanspraak op maken. En dat je dit mogelijk op listige wijze hebt gepikt van een ander, verhoogt alleen maar je potentie als topbestuurder. Ook tijdens zijn, het moet gezegd, imposante voetbalcarrière demonstreerde De Zwarte Tulp een feilloos gevoel en perfecte timing in zijn omgang met de groten der aarde. Hij schurkte(!) zich aan tegen Berlusconi en droeg zijn prijs op aan Mandela. Kickte erop dat hij letterlijk in de Cruijff-clan verkeerde en kreeg Badr Hari op de koop toe. Allemaal uitstekende referenties voor een HollandBelgium Bid of bijvoorbeeld een aanbevelingscomité dat de Olympische Spelen naar Nederland moet brengen. Want Ruud pakt het graag groots aan.

Gullit_Cruijff,_Blatter 6b3465556f5678756b6e365231773d3dNog steeds is Johan Cruijff ons wereldwijd bekendste handelsmerk. Maar het zou mij niet verbazen indien Gullit hem op de hielen zit. Er zijn weliswaar overeenkomsten, maar toch meer wezenlijke verschillen tussen beide exportproducten. Ook Cruijff beweegt zich met achteloos gemak op het internationale podium. Maar anders dan Gullit zoekt hij dit niet op en brengt het geen orgasme bij ‘m teweeg. En qua foundation is Ruud toch net iets meer betrokken bij cosmetica, lingerie en buitenvrouwen. Terwijl hij zich als buitenspeler toch niet echt op zijn gemak voelde. Wat dat betreft heeft hij meer weg van Der Kaiser. Gullit is glamour, Cruijff is Cruijff.

En toch vrees ik dat in de niet zo verre toekomst Gullit Cruijff gaat passeren als het bekendste Nederlandse uithangbord conform de tijdgeest en generatie. Ook al weten wij wel beter, nu nog. Maar Rudi Dil zit precies op schema. Zoals in zijn voetbalglorieperiode stoomt hij onstuitbaar op naar het eertijds zo zorgvuldig zelf gecreëerde, vijandelijke doel: de superbobo. Zelfs een Badr Hari zal hem niet af kunnen stoppen.

– Het triootje Gullit, Blatter, Cruijff komt van storage.zideo.nl

Advertenties

2 Reacties op “Ruud Gullit, de bobo die zichzelf uitvond

  1. Gullit mag Cruijffs veters nog niet strikken. Maar zijn publiciteitsgeilheid is nagenoeg evenredig aan zijn libido, dus hij zal een heel eind komen, vrees ik.

  2. Pingback: Assistent Gullit | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s