SMS ‘SHIRT AAN’ NAAR…

catalaan
Het uittrekken van je voetbalshirtje is volgens de regels slechts bestemd voor het moment dat het laatste fluitsignaal geklonken heeft. Sommige clubs kunnen het zich weliswaar veroorloven om hun sterren al in de rust te voorzien van een extra of schoon exemplaar, maar voor de meeste voetballers geldt dat ze hun shirtje gewoon aan moeten houden tot het moment dat de scheidsrechter middels de bekende drietraps-fluit heeft beklonken dat de wedstrijd ten einde is. Daarna gaat door één of andere zeer vreemde reflex bij bijna elke profvoetballer het shirtje direct uit.

shirtruilIn de meeste gevallen dient dat uittrekken van het shirt geen enkel doel. De doorsnee-club kan het zich, ten behoeve van shirtjesruil, niet permitteren om al zijn spelers gedurende een seizoen van een wedstrijd of 50 elke keer weer van een nieuw tricot te voorzien. Daarnaast zitten de meeste spelers er ook niet op te wachten om week in week uit het zwetende truitje van de tegenstander mee naar huis te nemen. Niet alleen omdat het stinkt, maar ook omdat het later aan je kleinzoon maar lastig uitleggen is dat je maar liefst 16 maal Rob Wielaert in je kast hebt hangen. Kwaliteit ruilt immers met kwaliteit.

Goed. Het en masse uittrekken van het shirt na afloop van de wedstrijd is nog tot daaraan toe; het lichaam mag tenslotte in de meeste gevallen best gezien worden. Hoe het komt dat bij velen diezelfde reflex al tijdens de wedstrijd opspeelt, is mij echter een raadsel. Het is met afstand de spelregel waar een voetballer zich het gemakkelijkst aan kan houden. En toch weet de delinquent vaak al voor de wedstrijd dat hij zich er schuldig aan gaat maken. Op het moment dat er een ondershirtje met tekst wordt aangetrokken, is het kwaad eigenlijk al geschied. De tekst brandt op de borst en als er gescoord wordt, is er dan ook geen houden meer aan: hoppa, shirtje uit!

KakaMoeite heb ik vooral met de voorwaarden die kleven aan het statement – vaak een liefdevolle boodschap aan een vriend, familielid of iets bovenaards (in het laatste geval heb ik ook moeite met het statement an sich) – dat wordt gemaakt. Heeft degene aan wie de boodschap is gericht maar pech als je niet scoort? Blijft een publiek gebaar, op wat voor andere manier en via eender welk podium dan ook, achterwege als je al geel hebt gepakt? Moet, met andere woorden, de ontvanger dus maar afwachten en geluk hebben of hij het vermelden waard is? Zo bezien is het toch allemaal wat minnetjes in verhouding tot de pretentievolle blik van de speler wanneer hij vol trots zijn shirt kan liften. Met eigenlijk als echte boodschap: je hebt geluk en mag blij zijn dat ik dit voor je kan doen.

– We zien Beckham en Alves shirtje ruilen op www.lagalaxy.theoffside.com

Kaká en zijn boodschap aan de wereld vonden we terug op www.softwareslave.blogspot.nl  

Advertenties

6 Reacties op “SMS ‘SHIRT AAN’ NAAR…

 1. Dit is weer eens uit mijn voetbalhart gegrepen! En mooi neergezet hoe misplaatst deze irritante statements zijn. Stuitend gedrag dat alleen maar op effectbejag is berekend, zeer fijntjes door decatalaan aan de kaak gesteld. Hulde!

 2. Het moment dat ingevoerd werd dat het shirt uittrekken bestraft werd met geel was weer een nagel aan de doodskist van het voetbal. Een buiging voor de commercie. De enige die baat hadden bij deze regel waren de shirtsponsors. Beelden van Mike Obiku die in de hekken hing waren toch een stuk minder indrukwekkend als hij zijn shirt aan had gehad. Het uittrekken van een shirtis gewoon een ultieme uiting van plezier. Mocht ik er ooit één inschieten, dan gaat mijn shirt uit en neem ik die gele kaart mee naar huis.

 3. Dat sowieso. Ik snap wel dat er mensen zijn die het nutteloos vinden, maar dat is nog geen reden tot het geven van een kaart.
  Dan kun je ook een kaart geven voor voetballers met korte mouwen en handschoenen, of een col om. Dat is ook nutteloos.

  • Direct rood voor een keeper met korte mouwen en handschoenen (Piet Velthuizen!) en voetballers met een colletje!

   • koningskeeper

    Helemaal mee eens, Keepers met handschoenen, waar halen ze t lef vandaan. Jan Jongbloed dat was pas een keeper. We kunnen het wel weer allemaal over die finale hebben, en dat als hij niet zo zielig naar die tergend langzaam stuiterende bal had gekeken, we dan gewoon WERELDKAMPIOEN waren geworden, in plaats van die moffen, eh ik bedoel stinkduitsers, eh ik bedoel oosterburen. Maar hij keepte tenminste wel met zonder handschoenen.

    Overigens deel ik je mening over Piet Veldhuizen. Korte mouwtjes met gevoelstemperatuur van -10, wat was hij denkende?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s