ORANJE ALSNOG WERELDKAMPIOEN? DOE MAAR NIET

cardosoDaar waar het wielrennen momenteel zucht onder een golf aan dopingbekentenissen aangezwengeld door The Boss, daar blijft het in het voetbal ogenschijnlijk rustig. Dat zou echter binnenkort wel eens kunnen veranderen. Als Eufemiano Fuentes, de spindokter in misschien wel het grootste Europese dopingweb ooit, zijn boekje open gooit, zouden er wel eens meer sporten en sporters in het beklaagdenbankje kunnen komen. De vraag is, willen we dat? Wat als we er achter gaan komen dat Xavi Hernández en Andrés Iniesta ook wel eens een zak vers bloed door hun aderen hebben laten pompen? We gaan even terug in de tijd.

Op 11 juli 2010 stond ik te midden van een volledig in oranje gehulde mensenmassa op het Museumplein. 200.000 saamhorige Nederlanders in afwachting van wat misschien wel de afrekening met het trauma van 1974 en 1978 zou worden. We vergaven collectief de doodschop van Nigel de Jong, we zagen afbraakvoetbal door de vingers, schreeuwden onze kelen schor toen Robben op weg ging naar 1-0 en we zagen langzaam onze hoop op een groots volksfeest afbrokkelen toen Johnny Heitinga zijn tweede gele kaart pakte. Toen Iniesta vervolgens de bal achter Stekelenburg joeg, huilde het Museumplein collectief. Het mocht wéér niet zo zijn.

Museumplein by Radio Nederland Wereldomroep

Wat als de Spanjaarden tweeënhalf jaar na dato toch opeens een dopingzaak aan hun broek krijgen? Wat heeft het voor zin als Bert van Marwijk zoveel jaar later alsnog een uitstekend WK kan bekronen? De grachten zullen niet meer Oranje kleuren, dat kleurden ze bovendien toch wel in 2010. Wat rest is een gigantische vlek op het blazoen van het voetbal en op een periode waarin Spanje met buitenaards spel het niveau van het voetbal naar een hoger plan tilde. Willen we, net als Lance Armstrong, die zeepbel in de sportgeschiedenis ook doorgeprikt hebben? Ik eigenlijk niet, dus hoop ik dat het boekje van Eufemiano Fuentes voorlopig gesloten blijft. Vermeend onterecht verliezen van een stel Spanjaarden, daar heeft Oranje toch al ervaring mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s