IS VOETBAL HET NIEUWE WIELRENNEN?

publieksspeler

De noodklok die Tom Knipping en Iwan van Duren in 2012 al luidden, klinkt nu wel heel hard. Gisteren werd bekend dat de speurneuzen van Europol meer dan 380 wedstrijden hebben ontdekt waarbij sprake was van matchfixing. Tot een jaar geleden had nog niemand daar van gehoord. Tuurlijk, er werden weleens wedstrijden verkocht. Zelf heb ik ook weleens ’n keer een kratje pils verdiend door niet al te veel weerstand te bieden. Niet netjes, maar een bevriende ploeg help je ermee, waardoor je volgend jaar die lastige uitwedstrijd naar die vervelende ploeg niet meer hebt.

Voetbal & Maffia - 'We schieten je kapot'Nu blijkt echter dat voetbal dus eigenlijk steeds dichter bij wielrennen in de buurt komt. U weet wel, die andere sport van het volk. Waar ook niemand ooit gebruikte, maar toen de dominostenen gingen bewegen opeens iedereen een huisapotheek had. Wie weet wat er de komende tijd allemaal boven water komt als Marjan Olfers zich wederom met het voetbal gaat bemoeien? De laatste keer dat ze dit deed, liep het ook niet al te best af. Maar zorgelijk is het natuurlijk wel. Toevallig ben ik vorige week begonnen aan Voetbal & Maffia. De twee journalisten van VI leggen behoorlijk wat verbanden en je valt van de ene verbazing in de andere.

Maar waar wielrenners doping gebruiken om nog beter te presteren, druist het moedwillig negatief beïnvloeden van wedstrijden nog veel meer in tegen de gedachte van topsport. Het idee dat je er alles aan doet om de beste te worden, is vanuit een sportgedachte nog te begrijpen. Maar dat je bewust wedstrijden verliest of manipuleert met als oogmerk dat je ploeg er slechter van wordt, is tegen alle principes van topsport in. Het is schandalig dat je een wedstrijd collectief ingaat met het idee hem bewust te verliezen in plaats van dat Eendracht Strekt Tot Overwinning. Is dit wat Maarten Ducrot bedoelt met het nieuwe wielrennen?

– Voetbal & Maffia “We schieten je kapot” is te vinden bij http://www.buitenspelers.nl

Advertenties

3 Reacties op “IS VOETBAL HET NIEUWE WIELRENNEN?

 1. Nou ja, wat een kinderlijke column. Het is algemeen bekend dat de meeste koersen in het wielrennen verkocht worden. Dat is zo ongeveer de essentie van de sport. De Olympische wegwedstrijd was wel een heel pregnant voorbeeld. Maar een onnozele hals als een Herbert Dijkstra (wat een finale!) weet niet beter.
  Publieksspeler schrijft:” Matchfixing. Tot een jaar geleden had niemand daar over gehoord.” Onder welke steen heeft Publieksspeler gezeten? Men heeft het niet willen zien/weten, een combinatie van luie journalistiek en een gebrek aan distantie.
  Wie een vaste bezoeker is van de Jupiler League en enig voetbalverstand bezit, weet wel . Onkunde verklaart veel, maar lang niet alles. Bovendien ter herinnering Zuid-Korea-Italië 2-1 WK 2002.
  Say no more!

 2. Beste Jan, bedankt voor je reactie. Je voorbeeld van het wielrennen begrijp ik niet helemaal in de context met hetgeen ik beschreven heb. Dat matchfixing pas een jaar, wellicht ietsje langer, de aandacht heeft is wel degelijk waar. Daarvoor werd er weinig tot geen aandacht aan besteed, en de term matchfixing is ook pas kort bekend. Dat wedstrijden daarvoor nooit verkocht werden beweer ik echter niet.
  Maar ik krijg het idee dat je mijn verhaal anders interpreteert dan de wijze waarop ik het bedoeld heb. Naar mijn bescheiden mening is matchfixing erger dan doping omdat het haaks staat op het idee van topsport waarbij je je best doet jezelf te verbeteren. Ik ben niet verbaasd of geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek van Europol. Met dit verhaal wil ik aangeven dat het schadelijk is voor de sport, niet dat het mij verbaast dat dit binnen het voetbal gebeurt. Alhoewel de schaal waarop dit gebeurt wel opvallend is. De term kinderlijk vind ik dan ook niet gepast als je dit in gedachte neemt.

 3. Beste Publieksspeler,

  Neem even, als voorbeeld , de Olympische wegwedstrijd voor ogen en jouw definitie/formulering van matchfixing. Wat is het wezenlijke verschil ? Herlees je laatste alinea, en wellicht leidt dat tot een nadere heroverweging.
  Doping en matchfixing kun je niet met elkaar vergelijken, het zijn onvergelijkbare grootheden. Maar uiteraard wel van toepassing op voetbal en wielrennen.
  Je schrijft in je reactie: “Dat matchfixing pas een jaar,wellicht ietsje langer, de aandacht heeft is wel degelijk waar”. Die stelling valt te verdedigen indien men slechts notie heeft genomen van de wereld via het Jeugdjournaal. Dat zou je kinderlijk kunnen noemen. Bij deze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s