Het pareltje van Björn van der Doelen

kalusha

Het leek een slimme zet, toen Björn van der Doelen al op dertigjarige leeftijd een punt achter zijn voetballoopbaan zette. Het was dan ook een beetje bergafwaarts gegaan met zijn carrière. Na een veelbelovend debuut bij PSV, waarbij hij gracieus een kopstoot gaf op de vinger van Edwin Gorter, waren Standard Luik, FC Twente en NEC nu niet direct stapjes hogerop. Wist ook Björn van der Doelen zelf. En dus verruilde hij de bal voor de gitaar. Het klonk allemaal ambitieus en veelbelovend, maar echt van de grond kwam zijn muziekcarrière niet direct. Zijn eerste single ‘Bende mal’ werd sporadisch gedraaid op Omroep Brabant en zijn tweede nummer ‘Nijmegen’ kwam niet verder dan… ehm tsja, niet verder dan Nijmegen. Maar goed, een muzikant heeft tijd nodig, zie het als een creatief rijpingsproces. Een struggle tussen artiest en zijn tokkelinstrument, een spel tussen tekst en symfonie. Ik wist: geef Björn van der Doelen de tijd en de ruimte en we worden beloond.

Bjoern_van_der_Doelen_01Welnu, waarde lezer, zeven jaar na zijn laatste wedstrijd voor NEC heeft Björn van der Doelen een pareltje afgeleverd. Een muzikaal huzarenstukje, mogen we wel stellen. In zijn nummer ‘Mee confetti in oew reet’ zegt Björn van der Doelen wat wij allemaal al decennialang denken, maar niet hardop durven uitspreken. Want het is wáár: wanneer er zich confetti bevindt in de omgeving van de bilpartij en er ontsnapt lucht aan het menselijk lichaam, dan zorgt het opstuiven van deze bontgekleurde papiersnippers voor een vrolijke kleurmenging waarvan mensen vrolijk worden. Ofwel, een feest! Een waarheid als een koe, geen speld tussen te krijgen. Björn van der Doelen is er in geslaagd dit idyllische schouwspel te emballeren in een pakkend chanson. Hulde, niets dan lof.

Enfin, over goede muziek moet je niet lullen, maar je moet gewoon luisteren. Laat je meevoeren naar een andere wereld. Een betere wereld. De wereld van Björn van der Doelen. Wat mij betreft noemen we Björn van der Doelen vanaf heden in één adem met John Lennon en Bob Dylan. Björn, als je meeleest: ik zou je graag eens ontmoeten en honderduit vragen naar je inspiratiebronnen en  je creatieve schrijfprocessen. Hopelijk lopen we elkaar komend weekend in ’t Lampegat tegen het lijf. Ik ben te herkennen aan een groenbruin vliegenierskostuum. Alaaf!

– De foto is afkomstig van (want daaronder kunnen we Björn van der Doelen zeker scharen): ErfgoedBrabant.nl

Advertenties

Een Reactie op “Het pareltje van Björn van der Doelen

  1. Pingback: WIJ CARNAVALVOETBALLERS: Björn van der Doelen |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s