HOW TO KICK OUT RACISME

WEEKEND-mazuroDe laatste maanden staat racisme in het voetbal weer volop in de belangstelling. En zoals het zich in allerlei gedaantes vertoont, zo is er ook een diversiteit aan reacties erop. We zagen Kevin-Prince Boateng er de brui aan geven nadat hij vanaf de tribune door de aanhangers van Pro Patria (nomen est omen) nogal onheus was bejegend. In Oetluldonk daarentegen bleef Jozy Altidore gewoon staan om van bovenaf voor de zielenpoten te bidden. Beide statements dwongen ontzag en instemming af, hoe totaal verschillend van aard ook. De gemeenschappelijke deler is dat het doelwit zelf aangeeft dan wel bepaalt wat de reactie is.

suarezBij deze stellingname kunnen de nodige vraagtekens worden gezet. En niet alleen omdat de kans op willekeur levensgroot is. Spel- en gedragsregels worden nooit door de spelers zelf bepaald, dus waarom nu wel? De spelleiders en de technisch en bestuurlijk verantwoordelijken moeten op niet mis te verstane wijze uitstralen dat ze racistische uitlatingen tegen wie dan ook niet tolereren. En consequent de sancties op overtreding van de gedragsregels afspreken en toepassen.

Of bent u voor de Didier Zokora-methode? Geen gratuit gewapper met Respect-bandjes. Geen kool en geit-spaarplan uit de polder. Nee, koekjes van eigen deeg. Oog om oog, tand om tand. De niet aan de grote klok gehangen, maar daarom niet minder effectieve poot van het bewierookte totaalvoetbal onzer jongens uit de zeventiger jaren: de zoete wraakactie. Wie Coentje of Jopie onheus bejegende, kon steevast rekenen op een niet bepaald zachtzinnige ontmoeting met IJzeren Rinus, Theo de Tank, de Kromme, de Nees of Willem Suurbier. En geen scheids die wapperde met geel, laat staan een Respect-bandje.

Maar we dwalen te ver terug naar af. Onderstaand filmpje zou zonder meer uit die periode afkomstig kunnen zijn, maar is toch pas een half jaartje oud. Het is grofweg methode drie. Na(ast) negeren en afnokken, de meest rigoureuze en misschien wel meest effectieve methode. Misschien wel de oplossing die we allemaal diep in ons hart dragen en goedkeuren. Emre zal z’n lesje hebben geleerd. Al heb ik wel zoiets van: “Durven ze wel tegen zo’n klein opneukertje”. Maar natuurlijk moeten we dit niet willen. Natuurlijk is dan het einde zoek. Neemt niet weg dat de allerbeste lessen – ook how to kick out racisme – nog altijd de voorbeelden zijn die laten zien hoe het niet moet. Dus leer, kijk en huiver.

– het statement van Suárez is afkomstig van http://3.bp.blogspot.com

Advertenties

Een Reactie op “HOW TO KICK OUT RACISME

 1. Een duidelijk filmpje.
  Wie racisme effectief kan aanpakken, mag opstaan.
  Dat dit niet op sportvelden thuis hoort, is duidelijk.
  Apengeluiden, met bananen gooien…..het is zo primitief/zo zielig.
  Er zijn donkere spelers die reageren er al niet meer op.
  Dat is het verstandigste.
  Dat een donkere speler boos wordt op deze aantijgingen is normaal.
  Spandoeken, teksten die de aanvoerder voorleest voor de match….het haalt niets uit.
  OPVOEDING
  Daar is het te halen.
  Er moet thuis en in het onderwijs over gesproken worden.
  IK heb klassen met allochtonen en daar wordt zo’n jongen gewoon geaccepteerd..
  Daarnaast heb ik groepen met alleen blanke jongens met de mening alles wat donker is het land uit.
  Daar ga ik dan onder de les Leren Loopbaan een fikse discussie mee voeren waarbij de betreffende spreker goed aan de tand wordt gevoeld over zijn kennis van de kolonie.
  Die komt geen 2e keer met het voorstel om alle donkere gasten te deporteren.
  Maar ja….je moet die racisten wel aan durven te pakken.
  IK weet zeker dat het helpt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s