LIVE LIVE LIVE NIGERIA – BURKINA FASO

Schermafbeelding 2013-02-03 om 19.14.17

21.24 Klaar! Nigeria wint de Afrika Cup. Waarom keeper Enyeama de scheidsrechter bij het eindsignaal op de schouders wil nemen, is matchfixvoer voor de tabloids. Op dit serieus blog geen plek voor speculaties maar slechts felicitaties. Bij deze aan de Nigerianen, tot een volgende keer!

21.19 Nog 4 minuten blessuretijd. Het lijkt er niet op dat er nog gekke dingen gaan gebeuren.

21.16 Nog even uit de oude doos: een vollerende Anthony Yeboah.

21.12 Spannend is het, met nog 5 minuten te gaan. Moses krijgt geen strafschop van Afrikaans scheidsrechter van het jaar 2012 Haimudi.

21.06 Ondertussen strikt Shell Ivo Opstelten en Dirk Kuijt als boegbeelden voor een campagne over maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nigeria. Beide heren stemmen vereerd in.

21.03 In de categorie gevogelte stortte op 10 februari 2002 het dak van een Van der Valk motel in Tiel in wegens een constructiefout. Exact 11 jaar later staat het bij de Super Eagles ook niet als een huis. Houden ze het echter nog 15 minuten vol dan winnen ze wel mooi de Afrika Cup.

20.57 Burkina Faso ontwikkelt een serieus offensief. Enyeama redt fabuleus op een schot van invaller Sanou. Aan de andere kant zijn de ruimtes gapend en lijkt de 2-0 niet ver weg.

20.52 Het aanvalsspel van Burkina Faso is erg doorzichtig. Op de sterfdag van Nobelprijswinnaar Wilhelm Röntgen mag dit geen verassing heten.

20.48 Een uur gespeeld en het speelveld komt meer open te liggen. Ook dient de eerste wissel zich aan: bij de de Burkinezen komt Sanou voor Rouamba.

20.43 Waar of niet waar: Nollywood is de bloeiende filmindustrie van Nigeria, na de VS en India de derde filmindustrie ter wereld.

20.38 In Nederland hebben we uiteraard geen last van matchfixing. Boegbeelden Ivo Opstelten en Dirk Kuijt gaven naiviteit als waarde deze week een voor onmogelijk gehouden nieuwe dimensie.

20.33 We rollen weer!

20.27 In de wielersport kregen we in 1998 in de Tour de Dopage een eerste tipje opgelicht van de dopingcultuur in het peloton. Nadat 15 jaar lang signalen niet serieus werden genomen door publiek, pers en bonden, legde USADA vorig jaar alles open en bloot. Achter de facade van de topsport en z’n geoliede PR-machine bleek oplichting aan de orde van een dermate groteske aard, dat de sport de komende 10 jaar nog in de touwen zal hangen.

Fascinerend is de mogelijke parallel met het voetbal (van vanavond). Is Burkina Fasos coach Paul Put de Pantani van het voetbal? Of Nigeria-spits Emenike voetbals eigen Richard Virenque? En wat kunnen we allemaal nog meer verwachten de komende jaren? Theo leeft tussen hoop en vrees.

20.17 Burkina Faso wankelt en maar haalt de rust met 1-0. Thee!

20.10 GOOAAALLLL!!! Nigeria komt op voorsprong als Mba de bal na een knappe controle in de verre hoek lepelt: 1-0!

20.06 Ook in Nederland stond de voetbalsport er met het overlijden van een grensrechter in Almere niet best op. De KNVB meende met het verbieden van protesten een oplossing te hebben gevonden. Wie de kluwen spelers dit weekend in o.a. de Kuip en het Zuiderpark zag, moet concluderen dat deze (pas 51 dagen geleden ingevoerde!!) aanpak gefaald heeft. Een gemiste kans!

19.58 Off topic maar wel een interessant weetje: op 2 april 1972 werd in Nigeria in het verkeer rechts rijden ingevoerd.

19.54 De wedstrijd is redelijk in evenwicht. Heel uitnodigend is het niet, er zijn nauwelijks kansen. Om de spanning wat op te voeren heeft Theo zojuist bij meneer Wong 20.000 euro ingezet op wie de vierde overtreding in de tweede helft maakt.

19.48 Het zijn geen beste weken voor onze voetbalsport. Nadat Apotheek Fuentes ook voetbalklanten bleek te hebben, trok Europol maandag jl. de beerput der matchfixing op een kier. De 380 gemanipuleerde wedstrijden tot op CL-niveau in zijn volgens de Europese speurneuzen nog slechts het topje van de ijsberg. Gezellig!

19.43 Het is een prima opening van de wedstrijd. Nigeria gaat vol gas vooruit. Burkina Faso heeft nog iets meer moeite haar positiespel op gang te krijgen.

19.39 Rechtsback Ambrose van Nigeria noteert de eerste kans. Z’n kopbal scheert over. Aansluitend lost doelman Diakite, voor leeg doel schiet Ideye over.

19.33 Aftasten uiteraard, zoals bij de start van iedere finale. Nigeria is favoriet (1,95), Burkina Faso de underdog (4,20). Een gelijkspel doet 3,10. De eerste corner van de wedstrijd is voor Nigeria  en valt in de zesde minuut.

19.30 We zijn onderweg!

19.10 Dus dat.

18.59 De 22 finalisten:

Burkina Faso: Diakité, Koffi, B. Kone, Koulibaly, Panandétiguiri, D. Koné, Rouamba, Kaboré, Pitroipa, Nakoulma, Bancé.

Nigeria: Enyeama, Elderson, Obabona, Omeruo, Ambrose, Moses, Mba, Mikel, Onazi, Ideye, Uche

18.52 Een hele goede avond mensen. Omdat in Nederland de sneeuw-tolerantie langzamerhand onder het nulpunt daalt, zakken we maar af naar het Zuiden. Wat heet, veel Zuidelijker dan Johannesburg gaat u het niet vinden. In Soccer City (alwaar windstil bij 23 graden) vanavond de finale van de Afrika Cup tussen Nigeria en Burkina Faso. Veel plezier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s