SC HEERENVEEN: EEN GEBROUILLEERDE FAMILIECLUB

catalaanDe gemeente Heerenveen telt een slordige 43.000 inwoners. Plaats je dat in landelijk perspectief, dan kun je Heerenveen rustig vergelijken met Etten-Leur, Goeree-Overflakkee en De Bilt. Pikken we hier geheel willekeurig De Bilt uit, dan leert een korte zoekopdracht ons dat ze er aardig kunnen hockeyen, volley- en korfballen. Ook waterpolo wordt volgens Wikipedia nog op een acceptabel niveau uitgevoerd. Maar voetbal..

sc-heerenveen-logo-300x300Hoewel het aantal inwoners van stad of dorp, zeker vanaf het niveau van de Eerste Divisie en net daaronder, niet direct een voorspeller is voor voetbalsucces, zou een bescheiden rol in de Jupiler League voor Heerenveen (de plaats Heerenveen telt zo’n 20.000 plaatsgenoten) toch helemaal niet zo raar zijn. Vanaf de intrede van het betaald voetbal heeft de club daar dan ook bijna 40 jaar achtereen braaf in mee gehobbeld. Twintig jaar terug kwam daar verandering in. Overig Friesland werd als achterban gemobiliseerd en Heerenveen werd de exponent van Friese rust en nuchterheid. Dat bleek een basis voor succes, maar is wellicht tegelijkertijd nu ook de bron van de ondergang.

Een familiebedrijf past doorgaans goed genoeg op de winkel, maar een efficiënte organisatiestructuur geniet daarbinnen nauwelijks prioriteit. Als de cijfers onderaan de streep zwart zijn en ‘naasten’ kunnen rekenen op werkgelegenheid, is het allang goed. Met de toename van succes is daarmee ook de organisatie gaan groeien. Van spelers tot staf en van marketingafdeling tot travel agents. Ze waren allemaal welkom en misschien ook wel nodig. Totdat Heerenveen vaarwel moest zeggen tegen de prestaties; en dat tegelijkertijd niet deed tegen de inmiddels overbodige populatie in de organisatie.

Robert VeenstraJaren te laat huurden ze voor die klus een man in die een schrikbewind schijnt te voeren waarop Nurten Albayrak jaloers zou zijn geweest. Ofschoon hij wellicht gedaan heeft wat hem gevraagd is – Heerenveen is inmiddels financieel gezond – zouden ze er goed aan doen de beste man (Robert Veenstra) te bedanken voor bewezen diensten. Het inmiddels ontstane wantrouwen van de zittende populatie jegens hem is, met grote kans op sabotage vanuit de werknemer, wellicht nog gevaarlijker dan de situatie waarin Heerenveen vóór de reorganisatie verkeerde.

– Het SC Heerenveen-logo vonden we op http://www.strafschop.nl

– De afbeelding van Robert Veenstra stond op http://www.robertveenstra.n

Advertenties

Een Reactie op “SC HEERENVEEN: EEN GEBROUILLEERDE FAMILIECLUB

  1. Pingback: BEHALVE AZ IS HET BEHELPEN IN DE PROVINCIE |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s