BEHALVE AZ IS HET BEHELPEN IN DE PROVINCIE

publieksspeler

De provincie. Begonnen met heersen in de jaren ’90 door de Champions League deelnames van het Willem II en Heerenveen. Het was de tijd dat Foppe de Haan en Riemer van de Velde de club lieten groeien. Die laatste ligt, sinds hij oud-voorzitter is, alleen maar onder vuur. De latere landskampioenschappen van FC Twente en AZ maakten de heerschappij compleet. De Grote Drie waren definitief hun positie kwijt. In de provincie was het rustiger en had de club meer draagvlak, waardoor het succes veel duurzamer was. Tenminste, tot dit seizoen.

Want de provincie staat er niet al te best op, op dit moment. Er is gerommel in Enschede, Heerenveen en uiteraard in Arnhem. Waar de kleine clubs vroeger stonden voor rust, is het nu een beetje een zooitje. En het vreemde is dat het niet eens zo zeer financiële problemen zijn. Daar hebben ze meer last van bij ADO Den Haag en NAC Breda. Nee, er is mot met de mensen die de club naar succes moeten leiden. En dat is des te opvallender omdat het juist altijd zo fijn en rustig werken zou zijn in de provincie. Want je hoefde niet per se kampioen te worden of voor Europees voetbal te gaan.

De enige provincieclub die zich op dit moment staande houdt en waar nog rust heerst, is AZ. Daar hebben ze het vertrek van Dirk Scheringa goed opgelost en is de club gezond. Sportief is het niet perfect, maar men heeft er nog steeds de provinciaalse nuchterheid. Men weet wat kan en nog belangrijker, wat niet kan. Voor een groot gedeelte de verdienste van Toon Gerbrands die een duidelijke visie neerlegt. Misschien juist ook doordat Scheringa niet alleen investeerde in het elftal, maar ook in de entourage, en nog belangrijker, de jeugd. Want uiteindelijk is de jeugd de stabiele kurk waar een club duurzaam op kan drijven. Kijk naar Ajax, Feyenoord, maar ook naar Barcelona en Arsenal. Het komt dus in de beste provincies voor.

– De 12 provinciën komen van inburgereninnederland.blogspot.com 

Advertenties

4 Reacties op “BEHALVE AZ IS HET BEHELPEN IN DE PROVINCIE

  1. Arsenal?? Serieus? De enige van wie ik op dit moment kan bedenken dat zij lange tijd in de jeugdopleiding van Arsenal hebben gezeten, zijn Wilshere en Gibbs, en daar ben ik niet eens zeker van. Walcott is voor een megalomaan bedrag weggekocht bij Southampton op z’n 15e, en verder halen ze vooral jonge Franse en Afrikaanse talenten, en iets rijpere talenten uit de ‘kleinere’ competities. Er is niks mis met het beleid van Arsenal, het is een van de weinige Engelse clubs die wat meer toekomstgerichte aankopen doet, maar het heeft vrij weinig met de jeugdopleiding te maken. Wat dat betreft hebben Ajax en Feyenoord het beter voor elkaar.

  2. Verder is het overigens wel frappant dat in de provincies de machtspolitiek zo belangrijk wordt bij de clubs, en men daar niet meer een duurzaam beleid op de mat weet te leggen. Voor AZ mag inderdaad een petje af worden genomen. Niet alleen nu, maar ook de voorbije jaren na het vertrek van Scheringa. Knap hoe die club zich niet gek laat maken. Zelfde mag gezegd worden van Heracles vind ik, alhoewel meneer Smit daar wel een beetje ruzie heeft met de gemeente als ik het goed begrijp. Maar binnen de club is het daar ook gewoon rustig, en wordt er niet al te gek gedaan.

  3. Volgens mij zit een groot deel van de rust bij AZ ‘m daarin dat ieder zijn eigen toko heeft en dat anderen daarin volop meepraten, maar nooit hun beslissing proberen door te drukken. Verbeek floreert in die situatie, terwijl hij zich niet bemoeit met transferonderhandelingen van Stewart en de financiële toestand, waar Gerbrands verantwoordelijk voor is. Als Vitessesupporter ben ik daar maar wat jaloers op…

  4. Pingback: Voor passie moet je naar de provincie | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s