ALS ZELFS MOSZKOWICZ…

mazurobiechtstoelWaar je vroeger in het duister tastte als je je zonden op wilde biechten, daar is tegenwoordig de openbare schuldbekentenis een publiciteitskanon zonder weerga. Vertegenwoordigers van de media zijn de nieuwe biechtvaders. De studio en de redactieburelen vormen het decor van de moderne biechtstoel. De gordijnen worden nu figuurlijk opgetrokken. De openbare boetedoening voorkomt detentie als penitentie en doorgaans verlenen we grootmoedig absolutie, want wij zijn een vergevingsgezind volkje jegens spijtoptanten. Vandaar het niet aflatende mea culpa. In plaats van te worden weggehoond, worden ze volledig kwijtgescholden. En niet zelden daarbij ook nog eens extra beloond.

Er is op zich niks mis met een mooie schuldbekentenis. Sterker nog, ikzelf zou het best wat vaker mogen doen en wellicht geldt dat eveneens voor u. Maar mag het dan wel alsjeblieft ten tijde van of vlak – en dus niet lichtjaren – daarna?! Nogal makkelijk om eerst volop te profiteren van de voordelen van het bedrog en je pas heel lang nadien als de gewetensvolle jongen (waar blijven trouwens de spijtoptantes?) profileren. En was je destijds om wat voor redenen dan ook te naïef of te laf, ga dan niet nu de flinke jongen uithangen. Of erger nog, ga nu godbetert niet beweren dat je het doet om de sport schoon te maken en anderen voor het kwaad te behoeden! En als je dan zo oprecht bent, toon dan een beetje deemoed graag. Maar doe het vooral in de vroegere anonimiteit van de biechtstoel. Let wel, overdrachtelijk gesproken. Want zelfs de biechtstoel is een allesbehalve betrouwbare plek gebleken.


Na de wielerdopingzondaars, inclusief schijnheilig bekeerde apostelen als Tyler Hamilton, is nu matchfixing in het voetbal aan de beurt. De eerste, maar ook weer ver achteraf klikkende klokkenluider is opgestaan. ‘Na Erik Tammer hoop op een sneeuwbaleffect’, laat PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken (..) optekenen. Tammer zelf laat ‘doorschemeren’ en ‘noemt geen namen’. Als je dan zo nodig in de publiciteit moet, noem dan man en paard! Maar ga niet interessant lopen te doen en tussen neus en lippen door suggereren dat er heel wat aan de hand was. De boetedoeningen en schuldbekentenissen zullen weldra volgen. Natuurlijk moeten uitwassen worden opgespoord en uitgebannen. En vanzelfsprekend heb je daarvoor klikkers en klokkenluiders, ja zelfs boeven nodig om boeven te vangen. Maar met de lieden die dit in de volle schijnwerpers brengen en zich dan ook nog eens voordoen als wereldverbeteraars, heb ik al net zo weinig op als met de ontkennende of geen spijt betuigende daders. Ook hij die biecht, liegt en bedriegt. Want als zelfs Moszkowicz..

Advertenties

Een Reactie op “ALS ZELFS MOSZKOWICZ…

  1. Het is schijnheiligheid en koude berekening troef. En de media spinnen er garen bij, net als degenen die zich hullen in het boetekleed. Die worden weer dik betaald voor hun ‘openhartigheid’ door diezelfde media. Het is een circus, maar vergeet niet dat het alleen maar draait bij de gratie van gretige, op sensatie beluste kijkers en lezers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s