Met een lange onderbroek aan op bezoek bij twee oude dames

wijprofvoetballersJohan Koning – een voetbalnaam pur sang – was de gelukkige onder de vele goede en enkele verkeerde inzenders die de moeite namen om te reageren op onze eerste aflevering van deze rubriek. Dus mocht hij, met introducé en passend gekleed, vanuit zijn woonplaats Hengelo een paar straten oversteken richting Almelo voor de, met enige geografische vrijheid, oostelijke derby Heracles – Vitesse. Gelukkig heeft Johan ook iets met letters. Dus schreef hij voor ons, maar vooral voor u, dit mooie sfeerverslag. Omlijst met een paar fraaie plaatjes.

Sfeervol plaatje stadionGertjan Tamerus schreef een stukje voor dit belangwekkende blog, ik raadde dat hij het was en daarom zat ik afgelopen zaterdag in het Polman Stadion in Almelo. Kijken naar een duel tussen één van de meest aanvallende teams uit de Eredivisie én de ploeg die misschien wel de meest interessante spelers herbergt. Maar ook twee oude dames, vol historie. Heracles Almelo uit 1903 en Vitesse uit 1892.

Je zou de hele setting behoorlijk ouderwets kunnen noemen. Onze uitrusting: een pyjamabroek als extra onderbroek onder de gewone boks, een dubbel stel sokken aan, twee dikke truien over elkaar, muts op de kop en handschoenen om de vingers. En dan kregen we ook nog een mooie wedstrijd met een ouderwetse uitslag (3-5) voorgeschoteld.

Voor aanvangOndanks de klassieke koudheid zagen we bij vlagen een hartverwarmend schouwspel. Met een – gezien de klimatologische omstandigheden – toch ietwat verrassende hoofdrolspeler. Want in Almelo, waar ooit de Zwarte Meteoor Steve Mokone werd bejubeld, moesten de gastheren diep buigen voor een andere donkere parel, Wilfried Bony. Het steppedier uit Ivoorkust ontpopte zich tot man van de wedstrijd. Ook wel weer logisch, want hij wist dat het bijna zijn laatste kans was om naar het nog verdere en nog koudere oosten te worden getransfereerd, zodat hij met een flink aantal Russische roebels niet alleen zichzelf en zijn familie, maar een compleet dorp de rest van zijn leven in leven kan houden.

Man, man, man, wat is die man goed! (En ja, die gemiste pingel heb ik ook gezien. Was gewoon een opzetje, zodat Van Ginkel uit de corner daarna kon scoren. Bony gunt anderen ook wat.)

Heracles probeert hetAl met al was het – zeker voor de neutrale toeschouwer die we toch waren – een heerlijke clash tussen twee verschillende speelstijlen. Heracles speelde in een op papier fraaie 3-4-3, al kwamen de aanvallende intenties er deze keer in de praktijk niet helemaal uit. Dat lag voor een groot deel aan Vitesse, dat zich helemaal heeft aangepast aan haar beste man. Bony dus. Want net als de Afrikaan een pure sluipschutter is, is Vitesse een sluipschutterscollectief. De ploeg wacht rustig af tot de tegenstander een fout maakt en slaat daarna keihard toe.

Liefst acht doelpunten zagen we in het sfeervolle Polman Stadion. We hebben ons geen moment verveeld.

VlaggendragerOverigens: we begonnen dit stukje met een uiteenzetting over onze uitrusting, laten we dan eindigen met een opmerking over de kleding op het veld. Over het Heracles-shirt hoeven we niet moeilijk te doen: dat is prima-de-luxe. Ik zelf vind de uit-shirtjes van Vitesse prachtig, maar in mijn vriendenkring is er wat discussie over. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de lezers van dit blog er van vinden. Lelijker dan het afschuwelijke uittenue van Barcelona kan het toch niet zijn?

3 Reacties op “Met een lange onderbroek aan op bezoek bij twee oude dames

  1. Pingback: Met een lange onderbroek aan op bezoek bij twee oude dames | Johan Koning - freelance journalist & tekstspecialist

  2. Pingback: ERVARINGEN GAAN NOOIT VERLOREN |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s