PLEUR OP MET PLAN B!

catalaanHet is tijd om over FC Barcelona te schrijven; zeker wanneer je stukjes produceert onder het pseudoniem ‘De Catalaan’. Niet omdat er onlangs verloren werd van de plaatselijke AC in Milaan, maar omdat Barcelona op een soort van kruispunt in de geschiedschrijving staat. Daarbij geldt dat het resultaat van de gekozen afslag over veel meer gaat dan winst of verlies en titels of geen titels. Eeuwige macht, glorie en je wil kunnen opleggen aan de ander is utopisch, dat ondervond en -vindt iedere heerser vroeg of laat, maar het is de wijze van (eventuele) teloorgang die de uiteindelijke herinnering kleurt.

Was het een jaar of anderhalf geleden nog hip en ‘opiniërend’ om het voetbal dat Barça speelt te bestempelen als weinig verrassend en eentonig (ergo: superieur saai), lijkt diezelfde kritiek nu te zijn verworden tot maatschappelijk gemeengoed. En dat is niet het enige. Ook vele analytici uiten steeds regelmatiger hun bedenking en afkeuring over het Catalaanse strijdplan. Beter gezegd: over het ontbreken van een ander strijdplan.

Aad de MosDe kleingeestigheid die daarachter schuilt – sommige analytici hebben het al vanaf minuut 15 over een plan B (het trefwoord van de voorbije weken) – is uitermate zorgwekkend. Het is een zegen voor de voetballerij dat het best presterende team van de wereld zich immer verplicht om te blijven nadenken. De overtuiging is heilig en de beloning volgt vanzelf. Het is daarom niet apart dat een tweede strategie ontbreekt. Het zou juist uiterst vreemd zijn dat, op het moment als het er echt toe doet, een team zou loslaten waarop dag in dag uit getraind wordt. Het moment dat Barcelona hier toch aan toegeeft, is haar hegemonie, los van wat het resultaat ook moge zijn, definitief vervlogen.

– Eén van de betreffende analisten werd, ook al bestaat hij niet, gevonden op www.rtbf.be

Advertenties

5 Reacties op “PLEUR OP MET PLAN B!

 1. Briljant stuk!

 2. Amen. ‘Plan B’ is hoogstens ‘Plan Barcelona’. Pas wanneer structureel blijkt dat opponenten een effectief strijdplan hebben gevonden om de Catalanen te verslaan (nog los van het spelersmateriaal), mag je gaan spieken bij Bayern München. Of zo.

  • Dan zou het dus zijn ‘Pleur op met plan Barcelona’ Andre.. 😉
   Ik zou het kijkspeltechnisch toch wel appreciëren wanneer het briljante gepriegel, het weergaloze heen en weer-geschuif, het geniale getikketak wat vaker zou worden afgewisseld door een gezonde portie opportunisme. Als is het alleen maar om nog meer waardering te krijgen voor het positiespel. Het zou al schelen wanneer David Villa wat vaker zou (kunnen) spelen. Die is toch minder gecompliceerd en kan beter fungeren als bliksemafleider voor Messi.

   Neemt niet weg dat het razendknap zou zijn en mijn bewondering nog meer zal toenemen wanneer Barça zonder plan B en dus door ‘slechts’ perfectionering van het bekende speelplan AC Milan uitschakelt. Al met al zijn we allemaal reuze benieuwd wat de Blaugranes van plan zijn.

   • Het opportunisme ligt al in zeer ruime mate besloten in de mate waarin vooruit wordt verdedigd / druk wordt gezet! Vaak resulterend in snel balverlies van de tegenstander en een soort van ‘counter’ direct op hun helft.

    Daarnaast moet worden opgemerkt dat Messi een sloot aan doelpunten heeft gemaakt door de bal in te spelen en ‘gewoon’ instinctief door te lopen, anticiperend op een verkeerde verwerking/aanname van de tegenstander. Als dat (kaatsen met de tegenstander over 10 tot 20 meter) niet opportunistisch is…

 3. In het heroveren van de bal is Barça idd magistraal en ongeëvenaard. Dé sleutel van het succes, de basis van het plan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s