VOETBAL INTERNATIONAL HEEFT EEN GARY NEVILLE NODIG

cardoso

Toen honkbal-coach Billy Beane aan het begin van de 21e eeuw furore maakte bij het betrekkelijk arme Oakland Athletics, kwam in Amerika de focus meer en meer te liggen op harde statistieken in de topsport. Dit leverde het boek Moneyball: The art of winning an unfair game op, waarin uit de doeken gedaan wordt hoe de Athletics op basis van grondige analyses van spelerskwaliteiten en slagpercentages met een bescheiden budget toch een team op de been konden brengen dat zich kon meten met het grootkapitaal van bijvoorbeeld de New York Yankees.

GaryNeville by Austin OsuideOok in het voetbal is het eindeloos gebruik van statistieken al volledig ingeburgerd. Scoutingsapparaten hebben de beschikking over eindeloze hoeveelheden voetbaldata, al dan niet afkomstig uit een computerspelletje, en op hypermoderne trainingscentra als Milanello wordt de fysieke gesteldheid van voetballers volledig gemonitord. De obsessie met cijfers leek lange tijd niet besteed aan het journaille dat liever verslag leek te willen doen van randverschijnselen en het feitelijk verloop van gespeelde wedstrijden. Toch lijkt ook hier een kentering te worden ingezet. De blogbroeders van Catenaccio.nl zijn al langer bezig met doorwrochte analyses van gespeelde wedstrijden en ook De Volkskrant is met het weblog De Zestien eenzelfde weg ingeslagen. It’s a numbers game, lijken de kritische volgers van het spelletje nu ook in te zien.

Toch valt er nog één gebied te ontginnen: de nationale borreltafels van de NOS en RTL. Waar Jan van Halst met zijn analyse-apparaat middels een kruisje hier en een pijltje daar nog het meest waarde lijkt te hechten aan een grondige spelanalyse, daar worden beide tafels toch vooral gedomineerd door anekdotisch en factfree geneuzel van grapjurk Gijp en zeurkous Jan Mulder. Waarom wordt de kijker bij de twee grootste Nederlandse voetbalprogramma’s niet serieus genoeg genomen door op een volwassen manier terug te blikken óf vooruit te kijken op het voetbalweekend? Waarom gaat Gary Neville voor Sky Sports een kwartier lang grondig in op ‘the art of diving’ en komt René van der Gijp niet verder dan het wegzetten van David Beckham als een ‘kneus die z’n benen niet meer bij elkaar krijgt’? De Nederlandse voetballiefhebber verdient beter dan het factfree gejeremieer van Gijp, Derksen, Mulder en consorten.

De foto van Gary Neville komt van Austin Osuide

Advertenties

2 Reacties op “VOETBAL INTERNATIONAL HEEFT EEN GARY NEVILLE NODIG

  1. Leuk artikel:)

    V/d Gijp probeert de laatste tijd nog makkelijker te scoren dan voorheen. Hoe hij over Beckham praatte sloeg echt nergens op. Dat Beckham nog kan voetballen, bewijst het volgende wel:

    David Beckham: Completed more passes (51) and created more chances (5) than any other player in PSG’s 2-0 win over Marseille last night
    (bron: whoscored.com)

  2. Hoe onooglijker als voetballer, des te opvallender als voetbalanalyticus. Van Halst, Van Gaal, Gary Neville.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s