MOETEN WE DE NIEUWE MESSI WEL WILLEN VINDEN?

cardoso

Messi

Hoe herken je talent? Dat is de vraag waar Marije Elferink, onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen zich al jaren over buigt. Waarom werd Lionel Messi al op zeer jonge leeftijd naar Barcelona gehaald en waarom komt een Bonfim Costa Dante pas op 29-jarige leeftijd bovendrijven? Elferink onthulde onlangs op een bijeenkomst waarbij ik aanwezig was dat kinderen geboren in januari, februari en maart meer kans hebben geselecteerd te worden voor jeugdelftallen dan hun leeftijdsgenoten uit de overige maanden; simpelweg omdat het vaste tijdstip van selecteren hen een evolutionair voordeel geeft. Een half jaar groei, is een half jaar extra schotkracht voor een kind van tien.

Elferink pleit ervoor in de begeleiding en herkenning van talent in de sport meer variatie aan te brengen en zo ieder kind de kans te geven zijn of haar talent te laten ontdekken en op de juiste manier te laten ontwikkelen. Ikzelf ben geboren in maart, dus volgens de theorie van Elferink zat ik in de juiste groep. Toch heb ik nooit een uitnodiging voor een regionaal selectie-elftal mogen ontvangen. Talent bezat ik hoogstwaarschijnlijk in te weinige mate, maar het feit dat ik pas op late leeftijd mijn groeispurt in ben gaan zetten, is er wellicht ook debet aan geweest dat ik als jeugdspeler letterlijk en figuurlijk over het hoofd ben gezien.

In de zoek naar talent wordt ook in het voetbal op steeds jongere leeftijd al bepaald of iemand het in zich heeft ‘een grote’ te worden. Jonge Nederlandse spelers vertrekken steeds vaker voor grote salarissen naar het buitenland en het is vervolgens afwachten wie we over enkele jaren nog eens terugzien in Oranje. Een veelvoud van deze jonge talenten haalt het helemaal niet, met het Amerikaanse ‘wonderkind’ Freddy Adu Freddy_Adu_20110622wellicht als treurige ambassadeur van die groep. Talentherkenning is dus één ding, het ontwikkelen van dat talent tot een volwaardige set topsportkwaliteiten is een tweede. Daar krijgen zelfs sportclubs met een miljardencomplex geen vat op. En dus zit voormalig Liverpool-talent Jordy Brouwer nu vast voor hennepteelt en kan laatbloeier Patrick Zwaanswijk, na op 24-jarige leeftijd pas gescout te zijn, nog steeds leven van het voetbal.

Advertenties

3 Reacties op “MOETEN WE DE NIEUWE MESSI WEL WILLEN VINDEN?

  1. Tja.. Waarom wordt de ene scribent reeds als twintiger geselecteerd voor Voetblah en de andere pas ontdekt rond zijn zestigste??!! Heeft Marije daar ook een verklaring voor? 😉

  2. Ze is toch vooral bewegingswetenschapper, geen journalist Hein 🙂

    • Dan moet ze ook alles weten over de golfbeweging.. Ergo, de hegemonie in selectieland van de ‘aanvangsjarigen’ is een bekend gegeven sinds jaar en dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s