CRISTIANO IS HET ULTIEME VOETBALVOORBEELD

allard Cristiano lijkt me geen fijne gozer. Dat is een gevoel. Kan complete onzin zijn, maar als ik zeg dat hij een beetje jeukt, begrijpt u wat ik bedoel. Cristiano komt niet in een kroeg. Hij gaat naar een club. Want daar hebben ze mooie wc’s. En spiegels. Nee, doe dan maar Messi. Stukje sympathieker, minder uiterlijk vertoon en gewoon doen wat je moet doen. Heel goed voetballen. Toch heb ik, als voetballer meer respect voor Ronaldo dan voor Messi. Die conclusie op zichzelf jeukt ook trouwens. Maar ik moet er aan geloven.

Wanneer je aan een willekeurige trainer vraagt zijn ideale speler te beschrijven, is dat een samenvatting van Cristiano: sterk, groot, tweebenig, schotkracht, snel, kopsterk, goede techniek, slim, enorme handelingssnelheid. Kortom, de ultieme voetballer. Natuurlijk is dat voor een deel aanleg, maar voor een groot gedeelte zeker niet. Er is ooit een onderzoek gedaan naar de trainingsuren van een topsporter. Daaruit bleek dat je 10 jaar lang 10.000 uur moet trainen. Minimaal. Komt neer op zo’n 3 uur per dag. Als we René Meulensteen mogen geloven, heeft Cristiano deze in 5 jaar afgerond. Ronaldo is een trainingsbeest. Het grootste gedeelte wat hij doet en kan, heeft zij zichzelf aangeleerd.

ronaldo_vs_messi_3Ik heb sterk de indruk dat ook hier Messi en Ronaldo tegenpolen zijn. Natuurlijk heeft Messi de nodige trainingsuren gemaakt. Maar zijn intuïtie en gevoel maken hem de beste speler van de wereld. En dat gevoel, dat is moeilijk te trainen. Het is aanleg en dus minder knap (vanuit het trainbare). Cristiano maakt daarentegen veel meer gebruik van de dingen die hij inmiddels kan. Hij is daardoor completer. Hij is veelzijdiger. Hij is veel meer getraind. En juist dat maakt hem makkelijker te kopiëren. Ronaldo is zo goed geworden door te doen wat jij en ik ook hebben gedaan: hij heeft zichzelf beter gemaakt. Op een veld. Met een bal. Dag in dag uit. Met een onwrikbare drang de beste te worden. Hem is gelukt waar wij hebben gefaald. Een beter voetbalvoorbeeld voor een jeugdspeler kan ik niet bedenken. Alleen jammer dat de mens Cristiano meer weg heeft van een natte tosti.

Advertenties

5 Reacties op “CRISTIANO IS HET ULTIEME VOETBALVOORBEELD

 1. Natte tosti! Pure,pure jaloezie. Dikbuikige,loensende bultenaars zijn de ultieme Cristiano-haters. Bij de vrouwen kan Cristiano daarentegen een potje breken.

 2. Maar Allard heeft hier zeker een punt. Daarbij hebben Ronaldo en Messi niet alleen totaal verschillende karakters, denk ook dat ze qua intelligentie uiteenlopen. Cristiano lijkt me in elk geval een wat naïeve, niet bijster slimme persoonlijkheid. Wat zijn aanstellerige gedrag deels ook lijkt te verklaren.

 3. Misschien moet je niet kijken naar uiterlijk en gedrag maar naar capaciteiten.
  Wij hebben een hekel aan arrogante types zoals Ronaldo maar ene Johan Cruijff was ook een haantje….niet te geloven.
  Messi is gewoon en blijft gewoon maar dat is normaal.

  Kijk, ik vin Ronaldo ook geen fijn persoontje, te veel over het paard getild en ik hoop ook d at hij op zijn bek gaat en kansen mist.
  Maar hij logenstraft dit iedere keer.
  Hij maakt heel veel goals en is heel beslissend voor Madrid.
  Alleen die grote bak met poen doet gekke dingen met hem, trekt de verkeerde vrouwen aan en hij vindt dat hij hele grote auto’s moet rijden,

  Maar nu heeft hij toch de leeftijd om in te zien dat hij socialer moet zijn en als een normaal mens moet leven.
  Dat hij het talent heeft om goed te voetballen en een dito bedrag te incasseren wil niet zeggen dat een ander minder is omdat die die gaven niet heeft.

  Wat wel een feit is, is het gegeven dat hij bijna geen opleiding heeft genoten
  Ronaldo os een hele domme jongen die goed voetbalt en te veel geld heeft.
  Dat gaat ooit mis.

 4. Pingback: FIFA BESMEURT DE BALLON D’OR |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s