CL-FINALE WORDT GESTAAKT

catalaanrode20kaartMr. Voetblah nam enkele weken terug duidelijk stelling tegen de veroordeling van scheidsrechters op basis van populistische criteria als (in)correct beoordeelde buitenspelsituaties, (on)terecht toegekende strafschoppen en (un)faire heenzendingen. Hij bepleit een oordeelvelling die zich focust op consequent optreden, gezag en dienstbaarheid. Hoe nastrevenswaardig dat ook is, realistisch lijkt het allerminst. Het bewijs daarvoor wordt, onder meer, telkenmale geleverd door de aaneenschakeling van zogenaamde dubieuze en wedstrijdbepalende momenten in tv-programma’s waarin het voetbal wordt geanalyseerd.

In ieder geval ligt het scheidsrechtersvak onder een vergrootglas en ik kan me niet herinneren dat er een seizoen was waarin de prestaties van leidsmannen zó werd bekritiseerd als nu. Dat heeft (hopelijk) maar één doel: beïnvloeding van de KNVB, UEFA en uiteindelijk FIFA ter innovatie van wedstrijdleiding. De doelstelling onderschrijven we van harte, het gehanteerde middel schuurt alleen aan alle kanten; het heeft iets kinderlijks en machteloos. Blijkbaar bestaat er een soort van informeel klaagclubje van voetbalopiniemakers dat elk weekend afstemt hoe de onvrede over scheidsrechters, of wedstrijdleiding in zijn algemeenheid, het beste geuit kan worden. Gisteren was het Cruijff die in zijn wekelijkse column de Turkse arbiter van dienst in de wedstrijd ManU-Real zelfs meende te moeten afrekenen op de onbekendheid van diens persoon. Objectieve kwaliteitsbepaling is met het meewegen van dat soort factoren compleet van de baan.

Het meest verontrustend is dat het slechts blijft bij het bekritiseren van individuen (scheidsrechters) door individuen (analisten, trainers, voetballers en/of bestuursleden). Wat daarin met name steekt, is het onvermogen tot collectieve organisatie van alles wat er in de voetballerij rondloopt. Van belangengroeperingen tot medische commissies, van spelersraden tot bestuursnetwerken: iedereen is het erover eens dat de manier waarop de leiding van voetbalwedstrijden is georganiseerd niet (meer) volstaat. Gestructureerde Kassairuchtbaarheid richting de FIFA wordt daaraan echter niet gegeven. De scheidsrechter is daarmee niet alleen de dupe van het gebrek aan veranderingsbereidheid van ’s werelds voetbalbestuur, maar vangt ook meteen alle klappen van iedereen met een mening voor haar op.

Het wachten is nu op een scheidsrechter die niet van het veld loopt wegens spreekkoren, maar vanwege de onmogelijkheid een bepaalde wedstrijdsituatie te beoordelen met behulp van de huidige, beschikbare middelen. Het liefst tijdens de Champions League-finale. Het doel heiligt de middelen.

– De Collina-cartoon is afkomstig van www.so-soest.nl 
– Scheidsrechter Kassai die het niet meer weet vonden we op klitschko-brothers.com

Advertenties

Een Reactie op “CL-FINALE WORDT GESTAAKT

  1. Spijker op de kop door decatalaan! Eenieder berijdt z’n stokpaardje, haalt z’n gelijk en jij-bakt er maar op los. Het zou pas echt van respect getuigen wanneer de handen ineen werden geslagen en gezamenlijk zou worden gewerkt aan het verbeteren en vooral vergemakkelijken van het arbitreren.

    Maar helaas, het enige wat een scheids die de CL-finale staakt zal bereiken is een levenslange schorsing door de UEFA, vrees ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s