ZO WORDT VOETBAL EEN ECHTE VOLKSSPORT

publieksspeler

Dit is de Meer dan Voetbal Week. Deze week wordt gebruikt om via de Door Voetbal Verenigde Aanvoerders aandacht te vragen voor sportiviteit en respect. Alweer zo’n initiatief? Sinds de verschrikking in Almere volgen de ideeën elkaar op, het ene nog mooier dan het andere. Veelal gevolgd door de dooddoener dat dit een maatschappelijk probleem is en dat je dit als voetballer zelf toch niet kunt oplossen. En juist met dit laatste vooroordeel rekent deze actie af. Want het is meer dan ooit het moment dat voetballers zich kunnen verenigen en actie kunnen ondernemen.

De Arabische Lente, de Val van de Muur. Alle grote veranderingen worden in gang gezet doordat de massa opkomt tegen de huidige situatie, onafhankelijk van de beleidsmakers en tegen de heersende status quo in. Dus voetballers moeten niet wachten op de overheid of KNVB. Juist nu kunnen kleine, individuele initiatieven via moderne communicatiemiddelen snel uitgroeien tot iets groots. Dit is het ultieme moment om voetbal weer te gaan beleven zoals het hoort: als manier van plezier maken zoals je dat deed als klein jongetje of meisje.

Dat aanvoerders daarbij als woordvoerders worden ingezet, is een goede zaak. Captains moeten hun ploeg aanvoeren en niet constant tegen scheidsrechters ouwehoeren. Juist aanvoerders kunnen teamgenoten, de tegenstanders, maar ook de scheidsrechters aanspreken op hun gedrag. Zij zijn een middel om de massa in beweging te krijgen en de sport te zuiveren naar een niveau waarop bepaalde figuren geen interesse meer in de sport hebben. De liefhebber moet de baas worden op het veld, niet degene die de grootste angst weet te zaaien. Laat die laatste groep maar lekker ergens anders gaan spelen. Maar wordt voetbal dan niet te exclusief? Nee, je maakt het dan tot de ultieme sport van het volk waar normen gesteld worden door het volk en niet door een kleine groep uitschot.

Advertenties

2 Reacties op “ZO WORDT VOETBAL EEN ECHTE VOLKSSPORT

 1. DE KNVB moet iets doen.
  De actie AANVOERDERS vind ik toch wel origineel en kan er wat mij betreft mee door.
  Er zijn ludieke acties te bedenken maar niet door die bollebozen bij de KNVB.
  Het voetbal moet weer terug naar de basis waar eerlijkheid en hardheid elkaar opvolgden.
  De spelers moeten vooral plezier in het spelletje hebben en zich niet bezighouden met randverschijnselen zoals oneerlijk spel en vals gevlag.
  Dat soort zaken moet ook niet in beeld komen.
  De regie die voetbal op tv brengt moet ook wat selectiever zijn.
  Nu wordt immer sensatie in beeld gebracht.
  Een rode kaart, een schreeuwende trainer enz.
  Daar zit niemand op te wachten.
  De randzaken worden belangrijker gemaakt dan de wedstrijd.
  Wanneer wordt het weer normaal rondom het veld en wat is hierin de rol van de AANVOEDERS.

  nb IK GELOOF NIET DAT IK OOIT AANVOERDER WAS IN 40 JAAR CLUBVOETBAL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s