DE VERLEIDELIJKHEID VAN AZIJNPISSERIJ

catalaanDe verleiding is groot om je als columnist, opiniemaker, stukjesschrijver – de één met een wat groter bereik dan de ander – op te winden over de vele tekortkomingen van de voetballerij. Dat gebeurt dan ook regelmatig en zelden zonder reden. Volgevreten vedettes. Bar spel. Incapabel en vooral immoreel bestuur. Agressie, soms ook als uiting van incapabel en immoreel bestuur. (Vorige week reed de voorzitter, tevens burgemeester van het Albanese Gramshi metauto voetbalveld zijn auto het voetbalveld op omdat ie de scheids beu was). Aanleiding genoeg dus om voortdurend te schaven, zagen en zeiken. Maar door constant gehoor te geven aan die verleiding, wordt het er niet gezelliger op.

Feit is dat we toch altijd weer voor de buis zitten, zelf op het veld af en toe tegenstander en scheids proberen te beïnvloeden en uitermate opgewonden zijn naar aanleiding van een recentelijk of aanstonds stadionbezoek. Ook al is/was het kaartje aan dure kant. Dat besef, of die kanttekening, maakt de voetbal(lende)criticus niet direct hypocriet, maar wel schatplichtig aan alle geuren, kleuren en smaken die het voetbal ons biedt. Idealiter bestaat er daarom een evenredige vertegenwoordiging van al die verschillen in de voetbalberichtgeving.

Maar dat maakt het geheel meteen ook wat schizofreen. Immers: waarderen, veroordelen, toejuichen en afkraken houden gelijke tred en lopen allemaal door elkaar heen. Absolute uitspraken over de voetballerij zijn dan ook haast nooit in hun geheel verdedigbaar. Een voorbeeld: Ashley Cole heeft tijdens zijn carrièreTyrone Mings behoorlijk wat activiteiten ontplooit om niet in aanmerking te komen voor het imago van rolmodel. Afgelopen weekend bleek echter, na eenzelfde actie van Ipswich Town-speler Tyrong Mings, dat hij zonder enige publieke bekendheid al weken lang wedstrijdkaarten weggeeft via Twitter aan minder vermogende supporters.

Overigens, filantroop Clarence Seedorf zal ook heus ooit ten koste van iemand persoonlijk gewin hebben geoogst. Wat dat betreft is het voetbal, in al haar tegenstrijdigheid, met recht een mooie, maar bovenal zeer menselijke sport. Niks meer, niks minder.

Ps. In Wales reed ook al eens een auto het veld op www.thisissouthwales.co.uk

De foto van Tyrone Mings komt van www.pitchero.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s