R.I.P. TONY GUBBA & THE CRAZY GANG

dinsdag-mrvoetblah
Vooralsnog blijkt 2013 een uitermate slecht jaar voor voetbalcommentatoren. Het begon allemaal met ‘El’ Sierd de Vos die door ‘lekendichter’ Dijkshoorn werd beticht van ordinair geschnabbel en vervolgens onder de gordel terugsloeg. Daarna kreeg onze radiocommentator van Oranje het nogal zwaar te verduren. Zijn cluppie AFC blijft maar verliezen en Van Gelder plaatste zelfs een noodkreet op Twitter, bedelend om een oplossing. Maar dat is nog niets vergeleken met de rampspoed die afgelopen weken het gilde overkwam. Allereerst legde het icoon van de Belgische voetbalverslaggeving Rik de Saedeleer het loodje. ‘Daar is em, daar is em!’ riep hij ooit uit toen Georges Grün er met een kopbal voor zorgde dat niet wij, maar zij, naar het WK van ’86 mochten. En daar was em dan. R.I.P. Rik.

Daarmee was de ellende nog niet voorbij. Vorige week verdween namelijk ook een Engelse razende reporter van het toneel. Niet Hoofdpiet John Motson  (die van FIFA weetjewel), maar de man met de mooiste naam van het stel, Tony Gubba, passed away. Het was zijn markante stemgeluid dat me zo vaak deed wakkerschudden als ik wegdommelde tijdens de nachtelijke samenvattingen van Sheffield Wednesday – Leeds of Southampton – Norwich. Dat waren de potjes die Gubba versloeg, terwijl Motson de wedstrijden van Liverpool en de Cup Final kreeg toebedeeld. Dan was Tony er wel, maar stond hij in de catacomben voor de post-match-interviews.

Daar trof ie dan altijd uitgelaten winnaars, zoals die van Wimbledon in 1988. Toen Wimbledon nog Wimbledon was. En de bijnaam The Crazy Gang verwierf. Want daar speelden erkende mafklappen als Vinnie Jones en Dennis ‘Cutty’ Wise die, grof spelend maar grappend en grollend, de Premiership door toerden (zie hierboven). Wimbledon werd niet gehinderd door talent, maar was wel gezegend met kameraadschap en slechte humor. Kortom, de Premier League zonder oliesjeiks, rijke Russen of graaiende Glazers. De klanken van Tony Gubba vertegenwoordigen voor mij die kant van het Engelse voetbal. Helaas is van beide geen sprake meer.

Een Reactie op “R.I.P. TONY GUBBA & THE CRAZY GANG

  1. Mooi jongens, dit eerbetoon aan deze verslaggeversiconen en The Crazy Gang. De naam Tony Gubba was op z’n mooist, uitgesproken door Gary Lineker.
    Overigens vertoonde Tony een sterke gelijkenis met ons aller Bert Maalderink. Oordeel zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s