AJAX FAALT IN OPLEIDING KEEPERS

publieksspelerIn het nieuwe Nederlands elftal is niemand meer zeker van zijn plaats. De ervaring van een WK-finale is niet meer doorslaggevend voor een basisplaats, want deze bondscoach deelt geen tienrittenkaarten meer uit. Niemand kan met een gerust hart achterover leunen. Zelfs de keeper, meestal de speler met de meeste minuten, heeft geen abonnement meer. Terwijl we altijd een vaste en goede nationale doelman hadden, waarbij Edwin van der Sar er met kop, schouders en oren (boven) uitstak. Maar op dit moment hebben we dus geen absolute nummer 1 meer en keept Kenneth Vermeer: een keeper die niet goed is bij hoge ballen vanaf de zijkant.

Een probleem dat zich eerder voordeed bij Maarten Stekelenburg. Die leerde echter bij en werd zoals alle keepers en goede wijn alleen maar beter na verloop van tijd. Maar het blijft vreemd dat een keeper niet goed is bij hoge voorzetten. Het is eigenlijk hetzelfde als een veldspeler die niet kan ingooien of op doel kan schieten. De hoge voorzet is namelijk een niet te verwaarlozen onderdeel van het spel. Neem alleen al de corners en vrije trappen, de zogenaamde standaardsituaties, die steeds belangrijker worden.

Maar nog vreemder wordt het als je kijkt naar de club waar beiden hun opleiding genoten. Ajax staat bekend om haar aanvalsspel via de flanken, dus met voorzetten. Daar wordt vanaf de jeugd al op getraind, denk je dan. Bij die trainingen staat dan een man op doel. Hoe kan het dan zo zijn dat de keepers iedere keer weer slecht zijn in hoge ballen vanaf de zijkant? Waarschijnlijk besteden ze er te weinig aandacht aan of vinden ze het niet belangrijk genoeg. Zitten de keepers er sinds het vertrek van Frans in het verdomhoekje? In dat geval adviseer ik het Technisch Hart met klem om een keeper toe te voegen.

– Deze versie van de Zwarte Panter doken we op via www.cvysaonline.org

4 Reacties op “AJAX FAALT IN OPLEIDING KEEPERS

  1. Het is natuurlijk maar net hoe je het wilt zien, want naast Stekelenburg en Vermeer keepen de eveneens door Ajax opgeleide Sergio Padt en Marco Bizot momenteel op zeer behoorlijk niveau. Dus of er echt iets mis is met de opleiding? Misschien is een keeper van het kaliber Van der Sar wel net zo bijzonder als een spits van het kaliber Kluivert. Die hebben ze bij Ajax ook al jaren niet meer opgeleid!

  2. Nou ja, hoogste afdeling van België en Nederland. Dat is toch niet zo slecht? Welke club levert jaarlijks of om de twee jaar een wereldkeeper af dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s