ZOU U WILLEN RUILEN?

catalaanhate-crime-koran-art-bible-blasphemy-sad-hill-newsGeheel indachtig het paasfeest heb ik tijdens het lange weekend met wat voetbalvrienden tijd genomen voor bezinning. Met De Here Jezus had dat overigens niets van doen; ook al lijkt de religiegezindheid in de voetballerij wat hoger te liggen dan in de rest van de maatschappij. Overigens betekent dat niet dat voetballers ook direct beter in staat zijn tot (zelf)reflectie. Helaas zou je zeggen. Of toch niet? Want misschien is het juist wel een zegen om niet te veel na te denken over het voetballersbestaan. Wij stelden ons afgelopen weekend namelijk de vraag: “Zouden we eigenlijk wel met ze willen ruilen?”

Van kinds af aan wilden we niets anders: profvoetballer worden. Uiteraard droom je in eerste instantie van grote stadions, de Champions League, het nationale elftal en onsterfelijkheid. Met het verstrijken van de jeugdige jaren maakt dat plaats voor een ietwat, doch niet veel, realistischer beeld: de kans krijgen om te leven voor de sport, dagelijks doen waar je zoveel van je vrije tijd aan hebt opgeofferd en gewoon tot de leeftijd van voetbalpensioen (een jaartje of 35) meelopen in de voetballerij. Tot een paar jaar terug waren mijn vrienden en ik het er nog altijd over eens dat, mits de mogelijkheid zich had voorgedaan, we alles opnieuw hadden gedaan om een profvoetballersbestaan te verwezenlijken.

Inmiddels denken we daar heel anders over. Het beeld dat we hadden, was hevig geromantiseerd. Afgelopen week kondigde NEC aan dat maar liefst tien van de huidige contractspelers nog niet zeker zijn van contractverlenging. Daar zit je dan. Misschien ligt er nog een stap naar het buitenland in het verschiet of een paar jaar ballen op ’n iets lager niveau. Om, zoals het lot van het gros beschoren, een aantal jaren later samen met de andere ‘net-niet-voetballers’ rondEdwin_ontvangt_zijn_Master_diploma_van_Johan_Cruyff_website te hobbelen in het (amateur)trainersgilde of zo lang mogelijk nog wat centen mee te pikken in de top van het amateurvoetbal. Daar moet je ook maar zin in hebben. Bovendien is een vervolgcarrière als marketingmanager van Ajax ook niet iedereen gegeven! Ik ben blij dat ik geen doorsnee profvoetballer ben. Wat u?

– De cartoon werd gevonden op www.sadhillnews.com

– Graduate Van der Sar glimlacht ons toe vanaf www.cruijffinstitute.org

Een Reactie op “ZOU U WILLEN RUILEN?

  1. Dit is een bekend(e) psychologisch(e) fenomeen/reflex, ook wel rationalisatie genoemd. Straks als jullie weer wat ouder zijn, durven jullie wel weer toe te geven dat je het eigenlijk toch wel had gewild, in elk geval had willen zien hoe ver je had kunnen schoppen. Al is dit mijnerzijds weer een gevalletje van projectie. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s