EIGEN VOETBALVOLK EERST

mazuroHet teleurstellende resultaat ten spijt schreef Feyenoord toch een beetje historie jongstleden zaterdag. Want het moet heel lang geleden zijn geweest dat in ons Betaalde Voetbal een club met alleen maar jongens van Duitsen bloed is aangetreden. Eigen volk eerst, maar da’s logisch met ene Janmaat in de gelederen, zou de beroemdste ex-Feyenoorder ooit zeggen. Die sowieso als toch meestentijds uitheems een warm pleitbezorger is voor het beperken van de buitenlandse voetbalinbreng. Allemaal eigen jongens, zeker in de Eredivisie komt dat volgens mij hoogst zelden voor. Maar ook in de Jupliek lijkt het een rariteit. Alleen van Volendam kan ik me voorstellen dat daar zelfs de dorpsgrenzen worden gesloten. Want heb je – pak ‘m beet – Tol, Jonk, Sier en Mühren als huismerk, dan heb je eigenlijk geen ‘jas’ nodig.

riemerann-522x391Roda JC had in 2005 de primeur van het spelen met louter buitenlanders in de ploeg. Niet in het minst dankzij suikeroom Nol Hendriks. Nu zou het spelen met alleen maar ‘koempels’ wel zo’n beetje op hetzelfde neerkomen, maar toch. Het is niet toevallig dat juist de noordelijke en de zuidelijke clubs hun  grenzen gastvrij openzetten voor voetbalgelukzoekers. Niet van chauvinisme gespeend, is toch het buitenland nabij. En liever een vage vreemdeling dan een bijdehante binnenlander. FC Groningen en Heerenveen hebben een record hoog te houden op dit gebied. Terwijl de Friezen zelfs hun eigen volkslied en pompeblêden hebben! Maar in het hoge Noorden kraai(d)en vele voetballende Vikingen victorie. Niet in het minst dankzij Annie & Riemer

We mogen ons dan als samenleving steeds meer naar binnen toe en met de rug naar het buitenland hebben gekeerd, binnen de krijtlijnen zijn de buitenlanders onontbeerlijk. Feyenoord miste node de Italiaanse balvastheid en scoringsdrift. De eerste Nederlander op de topscorerslijst vinden we terug op plaats 6 (Wijnaldum). Voor de beste speler komen we misschien nog wel lager uit, al is dit natuurlijk arbitrair. Toch, het min of meer noodgedwongen ‘eigen volk eerst’ van Feyenoord en in mindere mate toch ook van de andere Nederlandse topclubs, legt met name Louis van Gaal en Oranje geen windeieren. De talenten krijgen volop speeltijd, dus kans om te groeien en ervaring op te doen. Een dosis geluk erbij en we mogen zowaar hopen op een mooie voetbaltoekomst. Dankzij en ondanks de buitenlandse inbreng. Lang leve de open samenleving, maar zeker in het voetbal is het goed je grenzen te kennen.

– Het bekendste voetbalechtpaar van Nederland komt van http://www.wijd-en-zijd.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s