DE DOOD VAN VEENDAM SLAAT JUPILER LEAGUE LAM

cardoso

VeendamTraining‘Een groot verlies’ noemde de KNVB het verscheiden van SC Veendam. Geen profvoetbal meer aan de Langeleegte, maar toch bleek het rouwproces in Zeist van korte duur. Manager Competitiezaken van de voetbalbond, Gijs de Jong, zag direct kansen. “Dit is al jaren een wens van ons. Met het wegvallen van Veendam en AGOVV is er nu ineens een nieuwe situatie ontstaan, waardoor het mogelijk is over een paar maanden al te beginnen met één, twee of drie nieuwe ploegen.” Henk de Haan is manhaftig en vooral naarstig aan de slag gegaan met sms-acties, accordeonspelers en een optreden in De Wereld Draait Door, maar wat valt er te redden als de KNVB het liefst zelf de stekker uit je club wil trekken? Veendam redde het niet en de houding van Gijs de Jong doet vermoeden dat een club als FC Emmen ook beter de eer aan zichzelf kan houden. Maar wat nu?

Inmiddels is de titelstrijd in de Jupiler League volledig overhoop gegooid en bestaat de competitie nog maar uit zestien ploegen. Ruim baan voor de in 2010 opgestarte Topklasse dus, die een brug zou moeten vormen tussen de amateurs en het profvoetbal, zou je denken. Tot op heden hebben we echter alleen FC Oss zien jojoën en bleef het bij gerenommeerde clubs als IJsselmeervogels en Achilles ’29 oorverdovend stil. En dus komt de KNVB nu met het idee om beloftenteams als Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente in de Jupiler League in te laten stromen. Mocht dit naar Spaans model gebeuren, dan betekent dit dat ook de doorstroom van Eerste naar Eredivisie geremd wordt, daar beloftenelftallen niet geacht worden tegen hun grote broer te gaan strijden.

Wat rest is een gemankeerde verzameling Jupiler League-clubs aangevuld met de B-garnituur van de Nederlandse top zonder eigen aanhang. Een competitie zonder identiteit dus, die de deur naar florerende amateurclubs verder dichtgooit. Waarom niet nu ruimte maken voor de topclubs in het amateurvoetbal om, onder versoepelde omstandigheden, in te stromen in de Jupiler League? Katwijk wwwappmakrcom Laat Katwijk en Achilles ’29 als proefkonijn dienen voor een gezonde doorstroom van amateur- naar profvoetbal en laat de beloften vooral een belofte blijven. De Toekomst van de Jupiler League ligt op Sportcomplex ‘De Krom’ en niet onder de rook van de Amsterdam ArenA.

-Het logo van VV Katwijk komt van http://www.appmakr.com

6 Reacties op “DE DOOD VAN VEENDAM SLAAT JUPILER LEAGUE LAM

 1. Vraag is natuurlijk of die amateurclubs wel door wíllen stromen naar de Eerste Divisie…

  • Dan moet je het dus aantrekkelijk voor ze maken Anne! Bijkomend tegenargument wat betreft de komst van de ‘b-elftallen’ is dat, nu we eindelijk van ‘de onmogelijke degradatie’ af zijn, er een ‘onmogelijke promotie’ bij komt. Zo blijft het sappelen met de Jupiler League!

   • koningskeeper

    Bovendien, wat gaan ze doen als het 2e van … degradeert? En hoe gaan ze bepalen welke 2e teams wel mee mogen doen en welke niet?

 2. Er zijn er best bij die een avontuur in het profvoetbal zien zitten, maar niet onder de huidige licentievoorwaarden. Er zijn teveel eisen gerelateerd aan stadion, selectie en begroting, die in de topklasse niet gesteld worden, daarbij zijn er ook een aantal amateurclubs bang dat zij geen derby’s meer kunnen spelen, als zij promoveren naar de Juupliek.

  Maar zover ik nu begrijp, zijn er niet of nauwelijks eisen om in de topklasse te spelen, en dat is raar als je bedenkt dat dat dan de brug moet zijn tussen amateur en profvoetbal. Ze moeten zorgen dat de topklasse niet alleen op sportief een ‘tussenklasse’ is, maar ook op organisatorisch niveau. Dus ga daar werken met een verplicht aantal (parttime-)contractspelers, minimale eisen wat betreft accomodatie. Niet heel streng, maar wel dat de transitie naar een overgang in het profvoetbal niet meer zo groot is.

  Daarnaast denk ik dat we mogen concluderen dat de eisen van de huidige licentie voor de eerste divisie te hoog zijn. 4 failliete clubs in evenzoveel seizoenen is daarvoor het belangrijkste bewijs. Daarbij staan er schijnbaar meerdere clubs op omvallen. En het lijkt inderdaad dat de KNVB alleen bezig is om de grotere clubs tevreden te houden, terwijl hun taak is om de gehele voetbalpiramide van dienst te zijn. Ik denk namelijk dat een gezonde voetbalpiramide ook tot gezond topvoetbal leidt.

 3. Een ander probleem is het grijs/zwarte gebied waarin amateurclubs maar wat graag opereren. Ik denk dat als sommige amateurclubs wat steviger onder de radar van de KNVB zouden liggen, er minder fraaie zaken aan de oppervlakte komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s