ERVARINGEN GAAN NOOIT VERLOREN

publieksspelerAfgelopen zaterdag zei Ben Rienstra voor de camera’s van de NOS dat het een verloren seizoen is. Er werd verloren van FC Groningen en de Heraclieden staan op de 12de plaats. De Almeloërs spelen niet meer om een prijs en moeten zelfs nog met een schuin oog naar beneden kijken. Kennelijk vindt de verdediger dat het seizoen verloren is. Terwijl de ploeg, zeker de eerste competitiehelft, misschien wel het meest aantrekkelijke voetbal speelde van de gehele Eredivisie. De wedstrijden in het Polman Stadion waren ware doelpuntenfestijnen en de resultaten goed. En toch is het kennelijk een verloren seizoen.

Maar wanneer is een seizoen verloren? Puur kijkend naar de resultaten is het seizoen voor de meeste ploegen verloren. Geen kampioen geworden, geen Europees voetbal gehaald of zelfs gedegradeerd. Terwijl het afgelopen seizoen voor een heleboel clubs juist uitermate leerzaam moet zijn geweest. Zoals gezegd, bewezen ze in Almelo wat je met een positieve spelopvatting kunt bereiken. In Eindhoven leerden ze dat je voor structureel succes meer moet doen dan goede spelers kopen en in Heerenveen bleek dat rust binnen de club essentieel is om resultaten te boeken. Iets wat ze op een andere wijze in Enschede ook ervoeren.

Als je het dus positief bekijkt, is een seizoen nooit verloren. Tenminste, dat is nu nog niet te zeggen. Want voor veel clubs zal dit een uitermate leerzaam seizoen zijn geweest waarin successen werden behaald en verliezen werden geleden die men vooraf niet had ingecalculeerd. Door de oorzaken van verlies en succes in kaart te brengen kun je er van leren en die leerpunten meenemen naar volgend jaar. Dus zullen ze in Rotterdam proberen te investeren in de breedte en zal AZ extraverte spelers toevoegen aan de groep. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat je volgend jaar succesvoller bent dan dit jaar, of in ieder geval niet dezelfde fouten maakt. Dit seizoen verloren? Dat kun je volgend jaar pas zeggen.

– Iets verloren? Wellicht kan de heilige Antonius van Padua u helpen op www.safetygallery.com

Advertenties

Een Reactie op “ERVARINGEN GAAN NOOIT VERLOREN

  1. Ik denk dat hier het credo “met mooi voetbal win je geen prijzen” past. Als ik heel eerlijk ben, denk ik niet dat dit Heracles over 30-40 jaar nog herinnerd zal worden. Daarvoor ontbreekt een beloning in de vorm van de beker of plaatsing voor Europa. Dan had er wel degelijk een verhaal kunnen ontstaan in de trent van: In de jaren ’00 en ’10 speelde Heracles leuk en attractief voetbal, (want zulke seizoenen draaien ze al jaren) met jongens als Everton, Quansah, Armenteiros en Te Wierik.

    Ik denk dat die verhalen over Heracles nu vergeten worden, en eerder ingenomen zal worden door een FC Utrecht of ADO Den Haag, omdat zij hun seizoenen wel beloond zien worden met Europees voetbal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s