WAT TE DOEN NA HET WEGVALLEN VAN EEN CLUB?

mrvoetblahOns aller Jupiler League verloor dit jaar liefst twee clubs: AGOVV en Veendam. Maar zij was niet de enige. Overal in het land vallen clubs om, worden elftallen uit de competitie genomen of heffen verenigingen drie wedstrijden voor het einde doodleuk de zondagtak op (zoals hier). De procedure is vervolgens dat de wedstrijden van het verdwenen elftal (vanaf nu FC ‘X’ genaamd) uit de stand worden verwijderd, waardoor een competitie ineens een heel andere aanblik kan krijgen. Hierdoor zijn clubs die van FC ‘X’ hebben gewonnen de dupe, terwijl de gelijkspelers en verliezers gezamenlijk de polonaise lopen. Kan dat niet anders? Jawel, dat kan!

cijntjeDe eerste stap is simpel: alle daadwerkelijk gespeelde wedstrijden blijven overeind en de clubs behouden dus de door hen eerlijk verdiende  punten.

De tweede stap is ook nog te overzien: de KNVB berekent het gemiddeld aantal punten dat door de andere teams tegen FC ‘X’ is behaald. Vanaf nu Plus ‘X’ genaamd.

Vervolgens zijn er verschillende varianten mogelijk:

1. De eenvoudige variant ( geldend voor Categorie B, bij de amateurs)
De teams die nog tegen FC ‘X’ hadden moeten spelen, krijgen aan het eind van de competitie +X erbij. Kind kan de was doen, alleen moet de standenman van de KNVB wat ruimte maken worden voor wat cijfertjes achter de komma.

2. De complexe variant (geldend voor Categorie A, bij de amateurs)
In deze variant wordt een correctie meegenomen voor een nog te spelen thuis- of uitwedstrijd. Immers, op dit niveau wordt home or away een serieuze factor. Rekening houdend met het thuisvoordeel en het uitnadeel ontstaan de formules “+X + 0.1X” respectievelijk “+X – 0.1X”.

3. De ultieme variant (geldend voor de Categorie Landelijk)
In de hoogste categorie tenslotte wordt ook gecorrigeerd voor de plaats op de ranglijst in relatie tot FC ‘X’. Immers, de kans dat een lager geklasseerde ploeg wint van FC ‘X’ is significant kleiner dan de kans dat een hoger geklasseerde ploeg dit doet. Dit resulteert in de volgende functies:

(+X + 0.1X) · 0.1(-KL FC’Y’ – KL FC’X’)”
respectievelijk
(+X – 0.1X) · 0.1(-KL FC’Y’ – KL FC’X’)”.

KNVB succes! Wij verheugen ons nu al op de eerste uitvallers na invoering van de nieuwe regel.

Angelo Cijntje vonden we op http://www.soccernews.nl

4 Reacties op “WAT TE DOEN NA HET WEGVALLEN VAN EEN CLUB?

  1. Volgens mij is het beter dit logaritmisch te benaderen. Zeker als de limiet van de laatste speeldag er aan komt.

  2. Logaritmisch?? Weet Cruijff hiervan? Sorry jongens, deze alfabetweter haakt af. Ben ook al geen Formule 1-aanhanger. 😉

  3. Lijkt mij ook een geweldige methode. Nog even en kampioenschappen worden bij de rechtbank beslist. In Maastricht werd het meest opgehaald om Veendam te redden. Niet uit medeleven, maar uit eigenbelang. Staat Emmen nog altijd onder druk? 60.000 te kort toch? Heeft Sparta geen lijntjes bij het Openbaar Ministerie? Zij doen dan ineens weer mee, volgens de gebruikelijke methode.

    Ik ben dus ook voor de formule, alleen wordt het doelsaldo in deze methode buiten beschouwing gelaten. Vroeger was er in de toto altijd een ‘vervangende uitslag’ bij afgelasting. Kan zoiets niet worden ingevoerd. Misschien met behulp van bovenstaande formule?

    Het komt overigens ook voor op zondagochtend. Drie jaar geleden stonden we eennalaatst. Een uitwedstrijd bij de nummer laatst leek onze enige kans op nog een overwinning. In het paasweekend trokken ze zich ineens terug. Stonden we plotseling op de onderste plek. Nog erger: Een jaar later speelden ze een klasse hoger ipv lager. Aangevraagd en gehonoreerd door de KNVB. Kan daar ook niet een formule voor berekend worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s