VITAS KOMT VAN GOEDEN MONNIKENHUIZE

WEEKEND-mazuroOnderstaande afbeelding van dubieuze kwaliteit is een door mij gemaakt kiekje van de originele foto van Tobias Kleuver die, onder meer, het VI-artikel Merabs Masterplan over Vitesse omlijstte. Met hopelijk permissie van en dank aan VI en de fotograaf. En als u op de foto klikt, komt het gezelschap in elk geval dichterbij.
Afbeelding 3
Dit vind ik nou een schitterende foto. Ik kan er uren naar kijken. Hij is gemaakt in het kader van de opening van het ultramoderne trainingscomplex van Vitesse op Papendal. Op dit plaatje komen allerlei werelden bijeen. Jong, oud, rijk, hoop, toekomst, verleden, verwachting, berusting, scepsis, ambitie. Noem maar op. De hele turbulente geschiedenis, huidige status én toekomst van Vitas op de gevoelige plaat vastgelegd. Het heeft iets weg van een staatsieportret; een schilderij. Als Ruud Gullit ooit bij Vitesse had gevoetbald, dan hing het nu al in het Rijksmuseum.

Het centrale duo in burger springt het meest in het oog. Die rijzige, maar toch statige gestalte, als een geketende reus boven iedereen uittorenend. Wie niet beter weet, ziet een Russische basketbalster die tijdelijk haar sporttenue heeft verwisseld voor een ensemble van Inter-Milaanse modesnit met het verkeerde sieraad. Ze zou Ester Bal kunnen heten, maar die heeft als favoriete persvoorlichtster van het journaille weer een andere naam hoog te houden bij Vitesse. Nee mensen, het is Arnhems burgermoeder Pauline Krikke. Naast Merab Jordania, die het waarschijnlijk niet gewend is om tegen vrouwen op te kijken. Merab acteert met verve de succesvolle gewone jongen, ook wel proleet genaamd. Met name de flodderige spijkerbroek moet benadrukken dat hij niet gebukt gaat onder al het geld dat op zijn rug groeit. Het lullige colbertje met ruitjesmotief, dat hij altijd en overal als een uniform lijkt te dragen, maakt het helemaal af.

Frans Thijssen 3070688701De vertederende clubcoryfeeën van goeden Monnikenhuize, Bennie Hofs, derde van links, en Chris de Vries, naast Krikke, ogen als in het verkeerde sprookje verdwaalde dwergen. Waarbij Hofs een déjà vu lijkt te hebben van het staan in een muurtje bij een vrije trap van de tegenstander. Het mollige keepertje heeft zich met succes tussen en Hofs en Jordania in gewurmd. Maar mijn favoriete beeld en de tegelijkertijd meest karakteristieke pose is die van Frans Thijssen, nog net in beeld tussen Krikke en Jordania, op de achterste rij. Frans Thijssen, een van de beste Nederlandse voetballers ooit. De eerste niet-Britse Voetballer v/h Jaar in Engeland. Frans maakte het kappen en draaien tot zijn tweede natuur. Bescheiden als altijd poseert hij op de achtergrond. Als een figurant in een slechte Hollywood-film aan de Rijn.

Van Monnikenhuize tot GelreDome. Van Karel Aalbers tot Merab Jordania. Van De Slenk tot Papendal. Bij Vitesse vraag ik me voortdurend af of ze niet vergeten zijn waar ze vandaan komen. Het succes zij hen gegund, het ultramoderne trainingscomplex incluis. De Slenk klinkt niet voor niets als een ondoordringbaar moerasgebied. Toch, het huidige Vitas is voor mij nog steeds een luchtbel die elk moment uiteen kan spatten. Het bijna bewezen tegendeel ten spijt. Maar ook een mooie luchtbel heeft zo haar charmes. Zeker zolang het schitterende plaatjes als bovenstaand oplevert.

Advertenties

4 Reacties op “VITAS KOMT VAN GOEDEN MONNIKENHUIZE

 1. Als speler bij de andere 4 clubs in de regio, maar helaas dus niet bij Vitesse, vind ik tóch dat deze club het in de huidige roerige tijden: goed doet. Hetgeen je trouwens zelf ook al stelt. Natuurlijk heeft de komst van Jordania daar ook toe bij gedragen, maar ja: dit is 2013, hè?!

  • Inderdaad Gerdo, ze doen het ontegenzeglijk goed. En het is 2013 ja, maar dat betekent ook dat het zomaar ineens over kan zijn. Hoewel.. Dat ultramoderne trainingscomplex nemen ze Vitas nooit meer af, toch?

   • Gerdo Hazelhekke

    Klopt en ik denk bovendien dat je van ’n enorme kapitaalsvernietiging gaat spreken wanneer het, zoals je zegt “zou klappen”.
    Zoals dat (weliswaar kleinschalig indertijd) bij de FC Wageningen gebeurde, zal dit nu, bij dergelijke grote organisaties niet gauw meer gebeuren, omdat er altijd wel een liefhebber of zakenman opstaat, die opnieuw investeert.

 2. Tja.. Daar denken ze bijv. in Haarlem, Apeldoorn en Veendam toch iets anders over, vrees ik..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s