ERNSTIGE TWIJFELS OVER DE VOETBALSJAAL

kalusha

Sinds jaar en dag heb ik ernstige twijfels over het bestaansrecht van het concept voetbalsjaal. Zo, dat is eruit! Het is klaarblijkelijk een algemeen geaccepteerde ode aan je favoriete club, maar feit blijft dat je met een bontgekleurde lap wol rondom je nek loopt. Naar mijn mening is de voetbalsjaal met stip het meest mensonwaardige stukje textiel in de sportwereld. Op gepaste afstand gevolgd door de badmuts en dat smotsige zeembroekje dat wielrenners altijd dragen. Enfin, het wordt tijd voor een kritische noot jegens de voetbalsjaal. Het wordt tijd voor een betoog.

Van PersieAllereerst is de link tussen voetbal en een sjaal ver te zoeken. Want laten we er alsjeblieft geen doekjes om winden: de sjaal is een winterattribuut. En laat de winter nou nét het jaargetij zijn waarin er het minst gevoetbald wordt. De combinatie sjaal/voetbal slaat dus als een tang op een varken. Voilá, argument 1. Daarbovenop hebben voetbalclubs een sterke hang naar de primaire kleuren rood, geel en blauw. Een goede match tussen jouw voetbalsjaal en de rest van je outfit is daardoor net zo onwaarschijnlijk als een lintje voor John Ewbank. Real Madrid-fans (wit) en Juventus-supporters (zwart-wit) ontspringen de dans, maar fanatici van RKC Waalwijk (geel-blauw), Go Ahead Eagles (rood-geel) en ADO Den Haag (geel-groen) lopen er standaard bij als een CliniClown. Tot zover argument 2.

Zoals het een goed betoog betaamt, nog even een verwerping van een tegenargument. “Met een voetbalsjaal draag je de liefde voor je club uit. Zo ziet iedereen van wie je supporter bent!” Oké prima stelling, onwetende. In theorie. De praktijk leert echter dat de voetbalsjaal rondom de nek gedrapeerd wordt, waardoor het clubembleem flink inlevert qua zichtbaarheid. De kraag, een onvermijdelijk onderdeel van vrijwel iedere jas, doet het uitdragen van jouw clublogo ook al geen goed. Waardoor je, in je rood-witte Ajax-sjaal, net zo goed als Feyenoorder of PSV’er versleten kunt worden. Zo, tegenargument verworpen.

Conclusie: de voetbalsjaal moet worden verboden. Dus Van Persie, weg met dat ding!

– De foto van Van Persie met (naar wij aannemen) een Manchester United-sjaal, vonden we op telegraph.co.uk.

Advertenties

Een Reactie op “ERNSTIGE TWIJFELS OVER DE VOETBALSJAAL

 1. Valide punten. Toch ook enkele zaken pro-sjaal:
  – De meeste mensen dragen de sjaal niet omgewikkeld (daarvoor zijn voetbalsjaals meestal te kort), maar draperen ‘m gewoon om de nek, waardoor de logo’s aan beide uiteinden gewoon te zien zijn.
  – Door de sjaal te draperen in plaats van om te wikkelen is het niet warm. Daarom is het een kledingstuk dat zowel in de zomer als in de winter gedragen kan worden. (Je hebt als fan dus niet een fanattribuut voor ieder jaargetijde nodig.)
  – Je kan de sjaal in je tas of jaszak meenemen en pas omdoen zodra je in de buurt van het stadion komt. (Handig als je bijv. eerst nog naar een andere gelegenheid moet, of door een rivaliserende stad moet.)
  – Het is een kledingstuk dat door alle bevolkingsklassen gedragen kan worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld stropdassen of baseballpetjes. Het verenigt bobo’s en volkse supporters.
  – Het onderscheidt de supporter van de speler. Niets zo infantiel als volwassen mensen die een voetbalshirt dragen zonder dat ze aan het sporten zijn. Wat verwachten ze? Dat de halve selectie zich blesseert en ze ineens mee mogen doen?
  – Je kan ze met z’n allen in de lucht houden voor ’n mooi gezicht.
  – Je kan er lekker mee zwaaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s