TOPKLASSE SPLIJT AMATEURVOETBALBOLWERKEN

WEEKEND-mazurovv Katwijk e12c4372De oranje gezinde Katwijkbewoners waren er jl. donderdag helemaal klaar voor: een van en bij de titelverdediger weggekaapt kampioenschap aan de blauwe zijde van de Westmaat als opmaat voor de dra los te barsten Oranje-gekte. Edoch, SV Spakenburg verdedigde haar Zaterdagtopklassetitel tegen VV Katwijk voor even nog met verve, maar sloeg vooral een flinke slag in haar amechtige strijd tegen het degradatiespook. Het kan verkeren. Vanmiddag weten we of het slechts uitstel was van exercitie. Weet ‘naaste’ concurrent GVVV in Hardenberg de 0-1 achterstand niet om te buigen in de nog uit te spelen 73 minuten, dan is Katwijk alsnog spekkoper. En er moeten wel hele gekke dingen gebeuren, wil dat sowieso niet het geval zijn aan het einde van de streep. Verdiend, maar toch verrassend.

Verrassend omdat VV Katwijk weliswaar één, maar niet de grootste favoriet was;  ook niet de grootste naam en het grootste budget heeft in het topamateurvoetbal. Bij Katwijk dachten we lange tijd alleen maar aan Quick Boys, aan Dirk Kuijt. Totdat de Topklasse in zicht kwam en de tot dan toe zo kwieke jongens dichtklapten als een muizenval. En nu een narrig bestaan lijden in de grauwe middenmoot van de Hoofdklasse A, nog maar net geheel bevrijd van degradatiezorgen. Tja, wat wil je ook met DELA als hoofdsponsor.. Dag derby. Het kan verkeren.

Burenruzie_2Neem het andere amateurvoetbalbolwerk Groesbeek. In de Hoofdklasse waren Achilles’29  en De Treffers nog aardig aan elkaar gewaagd. Gelijk Quick Boys is er een tijdperk geweest dat de Roodzwarten het veel beter met zichzelf en anderen hadden getroffen. Niet toevallig spelen beide amateurvoetbalgrootmachten op een Sportpark (Nieuw) Zuid. Maar Achilles’29 is momenteel dé amateurvoetbalclub. Regerend algeheel landskampioen, ook dit seizoen weer ongenaakbaar en zelfs Jupiler-fähig. Terwijl De Treffers doel- en kleurloos meehobbelen. De derby is nog intact, maar het kan verkeren.

Over voetbalbolwerk gesproken, we begonnen in Spakenburg! De deconfiture van SV Spakenburg kwam al ter sprake. Maar ook bij het roemruchte IJsselmeervogels zijn ze flink over de rooie. Verwend als de Vogels zijn met successen, is het een hard gelach over blauwe buurmans blamage dat hen slechts rest. Terwijl er in de spiegel kijkend niets te lachen valt. De Moeder Aller Derby’s wordt bedreigd en je zou bijna zeggen, dat is strafbaar. Het kan verkeren.

Spakenburg moet het Veenendaalse spook vrezen. De accommodaties en clubkleuren komen al grotendeels overeen met GVVV en DOVO. Dat bij de Veenendaalse derby op Sportpark Panhuis het dak eraf ging, is al bijkans geschiedenis. GVVV floreert in de Topklasse, DOVO maakte een vrije val. Maar, is  op de weg terug, dus wie weet. Het kan verkeren.

posters-bosoIn  Sneek weet men er ook  alles van. Nou ja, alles? Daar degradeert SWZ uit en promoveert ONS  naar de Topklasse. Jammerlijk gemiste derby-kans, zou je zeggen. Maar die blijkt sowieso al door het geloof te zijn weggepoetst, hoezeer sponsor Boso beide clubs ook op dezelfde weekenddag tracht te verenigen. Twee geloven op één voetbalkussen, daar slaapt die duivelse sponsor tussen. Het kan verkeren

Zoals een naderende titel op menigeen een verlammende uitwerking heeft, zo lijkt de Topklasse als splijtzwam van de dierbare dorpsderby’s te fungeren. In Katwijk en Veenendaal is ie al dan niet ver weg, in Spakenburg en in Groesbeek wordt ie bedreigd en in Sneek haalt ie nooit het einde van de week. Drijft de Topklasse de dorpsclubs, dus -derby’s definitief uiteen? Worden suikeroompjes, visboeren en andere sponsorgewilligen niet alleen gedwongen kleur te bekennen, maar ook door het succes verblind, met alle noodlottige gevolgen van dien? Dat zou jammer, zo niet de doodsteek zijn voor een van de kurken waarop toch vooral het amateurvoetbal drijft: de dorpsderby. De tijd zal het leren. Want zoals reeds vermeld, het kan verkeren.

– Het versierde Kattukse doel vonden we op vvKatwijk.nl
De Burenruzie heerst op website-voetbal.nl
– Het reclamebord van Boso toilethygiëne komt van http://www.upprojects.nl

Advertenties

9 Reacties op “TOPKLASSE SPLIJT AMATEURVOETBALBOLWERKEN

 1. Een derby tussen ONS Sneek en Sneek Wit Zwart… ehh ONS speelt op zaterdag… Wit Zwart op zondag…

 2. Geer Schoonderwoerd

  Achilles’29 en de Treffers spelen NIET beiden op sportpark Zuid. Daar speelt alleen de Treffers. Achilles’29 heeft eigen accommodatie op De Heikant.

 3. Het blijft toch jammer dat die memorabele dorpsderby’s meer en meer gevaar lopen. Met name Quick Boys en DOVO horen toch eigenlijk op het hoogste niveau te ballen, waarmee en passant deze vaak spraakmakende ‘dorpsruzies’ weer nieuw leven ingeblazen wordt. Het inmiddels werkelijkheid geworden kampioenschap van Katwijk moet weliswaar een doorn in het oog zijn van de Blauw Witte Narren, maat moet hen toch ook dubbel inspireren om volgend seizoen eindelijk de definitieve stap naar de Topklasse te zetten. En heeft DOVO nog een kans in de nacompetitie om alsnog te promoveren?

  • Dat kan zeker nog, Liefhebbend Voetbalhart. Niet alleen staat DOVO nu (gedeeld) eerste in de derde periode, ook komen ze op basis van de huidige tweede plaats (die dan wel behouden moet worden) in aanmerking voor de vervangende eerste periodetitel.

   De nacompetitie is overigens wel een zeer lang traject. Eerst de nacompetitie in de eigen afdeling winnen, dan een dubbele ontmoeting tegen een ploeg uit B, C of de nr 13 van de topklasse winnend afsluiten en dan nog een finale winnen…

   • Wacht jouw kluppie ASWH niet een soortgelijk scenario Mikki? Gaan ze eindelijk aanklampen aan het hoogste niveau? Voor de splijtzwamwerking van de Topklasse hoeven jullie in Hendrik Ido Ambacht niet echt bang te zijn, of toch wel?

 4. Wellicht wel Mazuro, nacompetitie halen moet wel lukken. Maar de weg is lang. We zien het vanzelf wel. Een splijtzwam hebben we hier idd niet. De zondagclub, IFC, is momenteel dichterbij degradatie naar de tweede klasse dan bij promotie naar de hoofdklasse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s