HET GEMASKERDE VOETBAL

WEEKEND-mazuroDat het authentieke voetbal meer en meer achter een masker verscholen gaat, is  is niet alleen voor de Against Modern Football-beweging duidelijk zichtbaar. De ontmaskering van de Spaanse Furie even daargelaten. Een jaar geleden lichtte ik al een tip van de sluier op en sindsdien heeft de gezichtsbescherming in structurele zin velerlei vormen aangenomen. Er gaat geen wedstrijd meer voorbij of er schiet wel een gemaskerde strijder door het beeld en niemand lijkt er meer van op te kijken. Vooral het neusmasker is uiterst populair en het is slechts een kwestie van tijd dat de gevarieerdheid in kleur en vorm ervan die van het schoeisel gaat overtreffen. Dat de neus bij uitsteek het lichaamsdeel is dat in Gemaskerde Mbokani 1187025265bescherming wordt genomen, wekt geen bevreemding. Een voetbalcarrière zonder bloedneus is al net zo onwaarschijnlijk als een overdekt winkelcentrum zonder scootmobiel.

Er zal zeker en vast een legitieme reden zijn voor de opmars van de maskerade. Zoals dat ook zal gelden voor de populariteit van de scootmobiel. Het betere ellebogenwerk, het hogere tempo, de toegenomen fysieke inzet. (Let wel, niet de hardheid, want die was vroeger veel erger, in elk geval doelbewuster). En handicaps worden eerder ontdekt en behandeld met alle hulpmiddelen van dien. Laat dat maar over aan de marktwerking. Zorg er dan nog voor dat het wordt vergoed en de hype is geboren. Dus schaf je een scootmobiel aan als gemotoriseerd bagagerek voor je obesitas en draag je een neusmasker om je tegenstander te intimideren omdat je kennelijk de voetballende middelen daarvoor ontbeert. Fernando Torres had zo zijn eigen insteek. El Niño raakte geen pepernoot meer en worst of all: hij had geen neusje meer voor de goal. Toen kwam Fernando op het lumineuze idee om dat vermaledijde gokje achter een masker te verbergen. En ziet, hij hervond zijn scherpte en het net!


Kan de neus niet meer tegen een stootje of is dat edele deel van het gezicht juist veel meer het doelwit geworden van niets en niemand ontziende slagers op voetbalschoenen? Wie afgelopen dinsdag Sergio Ramos tekeer zag gaan tegen Robert Lewandowski zal geneigd zijn dat laatste te beamen. Zo bezien is het volstrekt logisch dat men zich alleen al uit preventie tegen dit gespuis beschermt. Maar waarom de zaak niet omgedraaid? Laat niet alleen potentiële slachtoffers, maar eerst en vooral notoire daders zich tegen zichzelf en anderen beschermen! Muilkorf de Suárez-jes, maar ook de Maaskantjes. Stel, naast  de scheenbeschermers, ook elleboog-, hand- en hoofdbescherming verplicht. De koket gecoiffeerde heertjes zullen aanvankelijk ongetwijfeld tegensputteren, maar er al snel hun eigen modieuze draai aan geven.

Er zit echter wel een addertje onder het kunstgras: door de snoodaard is een kogeltje snel verstopt in al die maskeer- en beschermingsattributen. Maar geen nood, hebben we eindelijk zinvol werk gevonden voor dat legertje officials dat thans het veld omzoomt. De ouderwetse noppencontrole is allang overbodig, want de kinky kicksen van tegenwoordig hebben meer weg van een muiltje dan van een voetbalschoen. Het is niet voor niks dat men in het moderne voetbal meer beducht moet zijn voor de tik dan voor de kick. Of banger moet zijn voor de hap dan voor de trap. We zullen dan ook de dans van het gemaskerde voetbal niet ontspringen.

– De angstaanjagende Mbokani komt van http://www.sporza.be

Advertenties

Een Reactie op “HET GEMASKERDE VOETBAL

 1. Het is inderdaad opzienbarend….de opkomst van laten we zeggen het gezichtsmasker in de internationale voetballerij.
  Die keeper van Chelsea,, Czech,, heeft al zo’n moderne wielerhelm op.
  Dan zie je Torres met zo.n neusbeschermer acteren.

  Voorheen had Christian Chivu ook zo’n beschermer op zijn plaat.
  in Nederland hebben ook een paar spelers rondgelopen met zo.n ding maar om nu te zeggen dat de prestaties stabiel bleven.
  Zet die geblesseerden gewoon op de bank totdat die fok genezen is.
  Ik begrijp wel dat een team zo’n gekwetste nodig heeft maar het ziet er toch niet uit.
  De volgende actie is dat ze met krukken deelnemen aan een derby.
  Of een rollator voor het laatste kwartier,

  Maar ja het gaat om bescherming en daar is heel heel veel voor te zeggen.
  Die Lewandowski is zo sterk aan de bal.
  Daar kan die notoire schopper Ramos niets aan doen.
  Die gifkikker van Real Madrid moet gewoon weggestuurd worden met al die vieze vervelende overtredingen die hij al jarenlang maakt.
  Laten ze die maar eens op zijn fok slaan, dan mag hij ook een mooi masker opzetten om de wereld eens anders te bezien.

  Mijn conclusie is dat ik de voetballerij liever zie zonder die akelige zwarte maskers.
  Het doet me aan SM-praktijken denken.
  Pak dan een mooi fris kleurtje.
  In onze tijd werd er niet gespeeld met maskers terwijl er heus gebroken neuzen waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s