AJAX NAAR DE AFHAALCHINEES

catalaanED_IM__DSNN1538Q_254830aTalentenjachten! John de Mol wist zijn expansiedrift ermee te temperen en voor Edwin van der Sar is het vanaf nu zijn eerste betekenisvolle (internationale) marketingspeeltje. Ajax gaat zich serieus mengen in de zoektocht naar Chinese supertalenten en tegelijkertijd boort ze een onuitputtelijke afzetmarkt aan voor de verkoop van voetbalshirtjes en andere snuisterijen. In beginsel lijkt het een aardig idee, maar hoe langer ik erover nadenk des te verwerpelijker ik het vind.

Het recruiten van minderjarigen is geen nieuw fenomeen en daarmee ook niet de bepalende factor in mijn afkeer tegen het programma Football Dream. Waar ik meer moeite mee heb, is dat er ook een winnaar uit dit spel gaat komen. Misschien een type Jamai, die na een noodgedwongen overstap naar de musicalscene van de voetballerij, de MLS in de US, in de vergetelheid raakt. Of een type Jim: goeie kop, maar nul rendement. Maar veel waarschijnlijker nog: een type Boris. Wie? Ja, ‘keep-the-soul-alive’ Boris.

Als het gaat om mediageile Nederlandse wannabe popsterren hebben we daar natuurlijk geen medelijden mee. Echter, met de beelden in het hoofd van de kinderen in verkapte Chinese pingpong-, turn- en andere zogeheten sport/strafkampen, is het talentenprogramma Football Dream voor mij een brug te ver om marketingdoelstellingen te verwezenlijken. Want laten we wel wezen.IMG_0054 Een Chinees talent hebben we het nog nooit zien schoppen tot een gelauwerde international, die het zich permitteert zijn dochter te misbruiken voor een ‘cheesy’ reclamespotje. Daarmee is de beoogde winnaar van deze talentenjacht louter de marketingafdeling van Ajax.

James Bond Johnny vonden we op www.thesun.co.uk
– De Chinese voetballertjes gooiden hun bal omhoog op www.wildeastfootball.net

Een Reactie op “AJAX NAAR DE AFHAALCHINEES

  1. Pingback: HOLLANDSE SCHOOL MADE IN CHINA |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s