ONBEKENDE ENGELSMAN FLUIT FINALE CHAMPIONS LEAGUE

catalaanVergeet Pedro Proenca, Wolfgang Stark en Björn Kuipers. Als onderdeel van UEFA’s scheidsrechter elitekorps zijn dit weliswaar de mannen die meedingen naar de verantwoordelijkheid over de aanstaande Champions League finale, echter dit gekeurslijfde groepje heeft bijzonder weinig sensatie aan de kont hangen. Gezien de wetenschap dat finales doorgaans geen reclame vormen voor het voetbal kan het daarom nooit kwaad hier al een beetje op te anticiperen. Stel de fluitist aan die in de laatste paar weken de meest sensationele en onwaarschijnlijke ontknopingen op zijn naam heeft staan. Oftewel: UEFA, pleeg even een belletje naar Michael Oliver.

9781408158869Oliver is een 28-jarige jongeman geboren in Ashington, Nothumberland. Ergens ver weg in Noord-Oost Engeland. Oliver doet er derhalve, mits het verkeer een beetje meezit, vijf uur over om vanuit zijn woonplaats een wedstrijdje te kunnen leiden in London. Met de UEFA heeft hij waarschijnlijk nog maar weinig van doen gehad. Wellicht een jaarlijkse aanstellingsbrief, wat inlogcodes voor een eigen stukje op het UEFA intranet en een 860 pagina’s tellende dikke pil van een, verplicht te memoriseren, scheidsrechtershandleiding. Meer zal er niet inzitten voor iemand die zichzelf, ergens tussen Richard Liesveld en Danny Makkelie, pas terugvindt in de vierde voorkeursklasse van de Europese voetbalbond.

Maar, zoals gezegd: deze man staat in belangrijke wedstrijden en op cruciale momenten garant voor sensatie. Een paar weken terug floot Oliver de kampioenswedstrijd uit de League One tussen Brentford en de Doncaster Rovers. Een ‘stoppage time’ gemiste penalty en countergoal aan de andere kant was het lot van Brentfort waardoor het Doncaster was die directe promotie afdwong naar de Championship. Zo’n wedstrijd leidt een scheidsrechter maar eens in zijn carrière. Zo niet Michael Oliver! In de tweede ontmoeting tussen Watford en Leicester City, halve finale play-offs voor promotie naar de Premier Leauge, ontvouwde zich afgelopen zondag precies eenzelfde scenario: Oliver legt voor Leicester een bal op de stip in de 97ste minuut van de wedstrijd, Leicester mist en aan de andere kant ligt ie binnen tien seconden in het netje. De supporters van Watford hebben er dankzij Michael Oliver weer een levensverhaal bij!

– De Guide to good Refereeing vonden we op  www.bloomsburrysport.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s