BIJKOMEN IN BABBERICH

kalusha

Medio mei ontspruit er bij mij ieder jaar een lichte afkeer van het mondaine profvoetbalwereldje. Een seizoenlang intensieve voetbalconsumptie gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Wesley Sneijder, Siem de Jong, Graziano Pellè… Ik ben  die smoelen effe beu. Hoe heerlijk is het om dan even terug te keren naar het voetbal in al z’n eenvoud en puurheid. Vrijdag is het weer zover. Vrijdag begint Babberich.

788Babberich luistert officieel naar de naam Boergondies Voetbal Spektakel en wordt jaarlijks  georganiseerd door eersteklasser SV Babberich. Drie dagen lang draait het om de bal en niets dan de bal. En bier. En balorigheid. Babberich verschilt in een handjevol opzichten van competities als de Eredivisie en de Champions League. Een bloemlezing.

– De 29 deelnemende teams etaleren hun kunsten liever in de feesttent dan op het veld. Tijdens wedstrijden wordt daar netjes rekening mee gehouden: als meer dan twee spelers tegelijkertijd moeten kokhalzen of overgeven, wordt het spel eventjes stilgelegd.

– De sportmaaltijden zijn tijdens Babberich ieder jaar hetzelfde: drooggekookte Mexico-mix, rauwe ballen in satésaus en aangebakken aardappeltjes. Gegeten wordt er echter nauwelijks. De meeste consumptiebonnen gaan op aan Veltins, het lauwe bier uit Sauerland met de doordringende smaak van kattenhaar.

712– Tijdens Babberich wordt de bierbuik met trots gedragen. Theo Janssen zou tot de meest afgetrainde spelers van het toernooi behoren, Jeroen Verhoeven is de norm en voor spelers met de omvang van Sugar Lee Hooper wordt geapplaudisseerd.

– Damesteams zijn meer dan welkom en worden tijdens Babberich door de herenploegen  begroet met een warm ‘Heuh, kom er maar opzitten!’ of ‘Hey, floept er es een tietje uit!’.

– In de regel wordt Babberich gewonnen door het team dat het fitste is. Ofwel; het team dat de minste alcohol consumeert. Ofwel; mietjes. Door het kritische maar rechtvaardige publiek wordt de leus ‘Zij drinken Punica!’ ingezet, waarna de kampioensploeg met het schaamrood op de kaken het veld verlaat.

In Babberich wordt voetbal weer gewoon voetbal. Heeft u de afgelopen maanden ook een overkill gehad aan Wesley, Siem en Graziano, dan is er geen betere rehabilitatie denkbaar dan Babberich. Tot komend weekend op sportpark de Buitenboom!

– Beide sfeerimpressies vonden we op de website van SV Babberich: SVBabberich.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s