JÜRGEN KLOPP, DE TOTAALTRAINER

cardoso

Volgens René van der Gijp moet de invloed van trainers niet overschat worden. “Die mensen nemen zichzelf zó serieus.” Toch lijken er soms uitzonderingen voorbij te komen. Hoe kon Co Adriaanse zo ver komen met AZ in Europa? Wat was de invloed van José Mourinho bij FC Porto? Globaal zijn er volgens mij drie typen trainers te karakteriseren. Karakteristieken die vaak niet goed met elkaar combineren. Toch meen ik deze week een uitzondering te hebben ontdekt. Allereerst de drie typeringen:

De Tacticus: De trainer die daags voor een wedstrijd nog één keer de laatste videobanden van zijn tegenstander tegen het licht houdt en besluit een kleine inpassing in z’n elftal door te voeren om zo de tactiek van een sterker geachte tegenstander te ontregelen. Ronald Koeman bracht er Ajax mee in de kwartfinale van de Champions League bijvoorbeeld.

De Motivator: Teamgeest is alles. Als daarvoor videobanden met porno moeten worden getoond, als daarvoor paaseieren gezocht moeten, als daarvoor briefjes onder slaapkamerdeuren moeten worden geschoven. Psychologie van de koude grond vindt bij de motivator warme grond.

De Sterrenmaker: Het cliché “Ik wil spelers beter maken” klinkt vaak als trainers aan een nieuw avontuur. Toch zijn er maar weinigen die na enkele jaren dienstverband hun spelers zichtbaar hebben verbeterd. En dat terwijl het toch een hoop geld oplevert.

468px-Jürgen_Klopp_Saisonstart_01Het zijn allen talenten die een trainer niet zonder meer gegeven zijn, laat staan meerdere talenten tegelijk. Ronald Koeman was tactisch sterk, maar lag bij Ajax overhoop met Rafael van der Vaart. Frank Rijkaard werd door spelers op handen gedragen, maar ging nat als Oranje-trainer in de halve finale tegen Italië. In de aanloop naar de Champions League finale verscheen dit weekend in The Guardian een interview met Jürgen Klopp.

Het pathetische gehuil om vertrekkende spelers daargelaten, beschikt Klopp over alle genoemde eigenschappen. Hij schakelde Cristiano Ronaldo én dus Real uit. Hij liet Mario Götze, Shinji Kagawa en Robert Lewandowski uitgroeien tot de wereldtop. Hij was zelfs niet te beroerd om met de selectie een week op een Zweedse survivaltocht te gaan. Jürgen Klopp is dus de totaaltrainer, zoals Rinus Michels ooit het totaalvoetbal uitvond.

Als de voortekenen niet bedriegen, heeft HSV een forse misser begaan, die ene keer dat Martin Jol besloot wel een pak aan te trekken.

2 Reacties op “JÜRGEN KLOPP, DE TOTAALTRAINER

 1. Klopp is een goede trainer.
  Laat dat duidelijk zijn.
  Maar niet overdrijven….1 zwaluw maakt nog geen zomer.
  Hij moet nog veel successen aaneenrijgen.
  Dat hij nu in de finale staat, zegt nog niet alles.

  Tot voor een paar jaar geleden was hij volslagen onbekend voor mij.
  Waar komt die vandaan?
  Heeft hij vroeger zelf op hoog niveau gespeeld?.
  Klopp kwam niet in de media/zijn vrouw wel.

  Maar laat duidelijk zijn, Klopp weet wat hij wil en geeft de spelers duidelijkheid.
  Hij maakt spelers, onbekende, wel beter.
  Deze Duitse trainer heeft oog voor talent en geeft de jeugd kansen.
  Tactisch is hij sterk maar ik wil hem niet vergelijken met Rinus Michels.
  Dat was van een ander kaliber.

  Maar ik schat Jupp J Heynkes toch nog net iets hoger in en daarom wint Bayern zaterdag van Borussia.

 2. Ik denk eigenlijk ook dat Heynkes op basis van zijn spelersmateriaal zaterdag aan het langste eind zal trekken maar heb goede hoop op een succesvol konijn dat Klopp nog uit de hoge hoed zal trekken. Denk dat laatstgenoemde op den duur toch de betere trainer zal blijken te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s