OOGKLEPPEN VOOR DOPING IN HET VOETBAL

cardoso

Ajax had in 1996 gewoon de Champions League moeten winnen. Dat bleek onlangs in een aflevering van Andere Tijden waarin werd aangetoond dat het Juventus onder Marcello Lippi vrolijk aan de bloeddoping zat. De verontwaardiging over zoveel onrecht was groot in de media, net zoals we eigenlijk ook nog steeds de Wereldtitel van 2010 terug willen van een mogelijk gedrogeerd Spanje. Het is opvallend hoe weinig lessen er worden getrokken in een voetbalwereld die voor alles de oogkleppen lijkt op te hebben. Waar Nederland sinds kort schoorvoetend moet erkennen dat ook ‘onze’ wielrenners niet bepaald schoon een berg op fietsten, daar wordt in het voetbal nog vrolijk met de vinger gewezen.

NeedleEn dat is onterecht. Ook het voetbal, Nederland inbegrepen, is niet schoon. Nooit geweest ook.  Johan Derksen gaf al eens ruiterlijk toe dat er wel eens wat oppeppende middelen geslikt werden. Barry Hulshof onttoverde het Ajax van de jaren ’70. Feyenoord won ooit een beker op pillen en injecties en ook Jaap Stam, Edgar Davids en Frank de Boer wisten de Nandrolon te vinden. Toch roepen we nu pas om het hardst om het kapittelen van Juventus, zoals we dat ook deden bij Ullrich, Contador, Armstrong en Ricardo Ricco. De voetbalwereld loopt in dat opzicht een kleine vijftien jaar achter op het wielrennen.

Uiteraard wordt Siem de Jong met een shot EPO niet opeens de nieuwe Messi, maar het helpt wel om in de laatste vijf minuten van de wedstrijd nog een extra sprint in te zetten of een keer doeltreffend uit te halen. Doping kortom, kan ook in het voetbal wel degelijk het verschil tussen winnen of verliezen betekenen. De onthulling van het georganiseerde dopinggebruik bij Juventus zou dan ook geen middel moeten zijn om Ajax alsnog uit te roepen als Champions League-winnaar, maar een extra waarschuwing dat ook het voetbal moet uitzien naar een strenger dopingbeleid. Een buisje bloed in plaats van een incidenteel plasje en een out of competition-controle als je met je voetbalvrienden in Chersonissos zit. Het zijn ontwikkelingen die Sepp Blatter niet meer mee gaat maken. Hopelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s